Rumunia: Kolejna zmiana premiera

[2018-01-19 13:48:30]

15 stycznia premier Mihai Tudose podał się do dymisji. Stało się tak po decyzji komitetu wykonawczego Partii Socjaldemokratycznej (PSD), który wycofał dla niego poparcie.

Prezydent Klaus Iohannis przyjął dymisję i ogłosił, że przychyla się do wniosku koalicji, by na czele rządu stanęła eurodeputowana PSD Viorica Dăncilă (na zdjęciu). Do czasu przegłosowania wotum zaufania dla nowego gabinetu obowiązki premiera sprawować będzie minister obrony Mihai Fifor z PSD.

Jest to już drugi przypadek zmiany premiera przez rządzącą od stycznia 2017 r. centrolewicową koalicję, którą PSD utworzyło z Sojuszem Liberałów i Demokratów (ALDE). W czerwcu 2017 roku partie koalicyjne przegłosowały wotum nieufności wobec gabinetu Sorina Grindeanu. Zmianom towarzyszą bardzo częste przetasowania w gabinetach (13 zmian na stanowiskach ministerialnych w zeszłym roku).

Jednocześnie centrolewicowa koalicja cieszy się szerokim poparciem społecznym. Według sondażu CURS z listopada ub. roku 43 proc. badanych oddałoby głos na PSD, a 9 proc. popiera ALDE.

Koalicja rządzi w warunkach bardzo dobrej koniunktury gospodarczej. Według szacunków PKB w 2017 r. wzrósł o 6,1 proc. Rząd w Bukareszcie w krótkim czasie wyraźnie zwiększył płacę minimalną, dał znaczące podwyżki pracownikom sektora publicznego, podniósł emerytury i zwiększył transfery socjalne.

Waldemar Chamala

fot. Wikimedia Commons

16 lutego:

1882 - Urodziła się Maria-Jehanne Wielopolska, pisarka. publicystka i krytyczka literacka, komentatorka życia literackiego i społecznego, prekursorka polskiego feminizmu.

1934 - W Polsce odbył się proklamowany przez KCZZ strajk solidarnościowy z walką powstańczą robotniczego Schutzbundu w Austrii.

1936 - W Hiszpanii wygrana w wyborach Frontu Ludowego i wybór lewicowego republikanina Manuela Azanii na premiera.

1936 - Początek strajku w kopalniach "Kazimierz" i "Juliusz" w Zagłebiu Dąbrowskim.

1959 - Fidel Castro został premierem Kuby.

1964 - Willi Brandt został przewodniczącym SPD.

1986 - Socjalista Mário Soares wygrał wybory prezydenckie w Portugalii.

1987 - Maltański premier powierzył stanowisko p.o. prezydenta Malty politykowi Partii Pracy Paulowi Xuerebowi.

2005 - Wszedł w życie protokół z Kioto.