USA: Zawieszenie działalności władz federalnych

[2018-01-21 00:59:25]

W nocy z piątku na sobotę nastąpiło zawieszenie działalności instytucji federalnych. Jest to wynik nieuchwalenia przez Senat prowizorium budżetowego, które umożliwiało ich finansowania przez kolejny miesiąc.

Republikanom nie udało się zebrać w Senacie 60 głosów koniecznych do uchwalenia prowizorium budżetowego. W rezultacie rząd federalny z braku pieniędzy na dalszą działalność rozpoczął „zawieszanie” (shutdown) swojej działalności.

Do fiaska doszło mimo trwających do ostatniej chwil intensywnych, zakulisowych negocjacji między republikanami i demokratami i pomimo interwencji prezydenta Donalda Trumpa.

W głosowaniu za kolejnym przedłużeniem prowizorium budżetowego głosowało 50 senatorów, w tym pięciu z Partii Demokratycznej. Przeciw przedłużeniu dalszego funkcjonowania rządu w oparciu o prowizorium zagłosowało 49 senatorów, w tym czterech republikanów.

Przed głosowaniem w Senacie Trump spotkał się z liderem demokratycznej mniejszości, senatorem ze stanu NowyChuckiem Schumerem. Jednak rozmowa nie zakończyła się żadnym kompromisem.

Przemawiając w Senacie Schumer obciążył winą prezydenta Trumpa. Zawieszenie działalności władz jest odpowiednim symbolem chaosu pierwszego roku rządów Donalda Trumpa – ocenił.

Skutki zawieszenia nie od razu dadzą się we znaki mieszkańcom USA, gdyż rząd federalny zaczął wyhamowywać swoje działania podczas weekendu, gdy większość instytucji jest zamknięta. Problemy dla większej grupy Amerykanów zaczną się, jeśli do poniedziałku senatorowie nie znajdą jakiegoś rozwiązania. Tego dnia ponad 850 tys. cywilnych pracowników administracji federalnej zostanie wysłanych na przymusowe, niepłatne urlopy. Dotyczyć to będzie także pracowników kontroli lotów czy osób zajmujących się dostawami energii elektrycznej.

Najważniejsze dla bezpieczeństwa państwa resorty i służby federalne niezbędne będą nadal działały. Również federalny system emerytalny Social Security Administration będzie wysyłać czeki. Jednak ponad 8 mln dzieci z najbiedniejszych rodzin nie będzie miało federalnego ubezpieczenia medycznego.

Zdaniem ekspertów jeden dzień zawieszania działalności władz federalnych powoduje straty w wysokości 1,5 mld dol.

Większość komentatorów uważa, że polityczne koszty zawieszania działalności rządu aż do odwołania poniosą rządzący w Białym Domu i posiadający większość w obu izbach Kongresu politycy Partii Republikańskiej.

Waldemar Chamala

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

23 kwietnia:

1902 - Urodził się Halldor Laxness, pisarz islandzki o poglądach lewicowych, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1955.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1983 - Feministyczna Lista Kobiet zdobyła trzy mandaty w swym pierwszym starcie w wyborach parlamentarnych na Islandii.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.