Niemcy: Zjazd SPD zgodził się na koalicję z chadekami (akt.)

[2018-01-22 11:51:15]

Zjazd SPD zgodził się w niedzielę w Bonn na rozpoczęcie negocjacji w sprawie koalicji z CDU i CSU.

Po burzliwych, kilkugodzinnych obradach delegaci wyrazili zgodę na rozpoczęcie negocjacji ws. koalicji rządowej z blokiem chadeckim Angeli Merkel.

Za rozpoczęciem rozmów opowiedziało się 362 z 642 delegatów uczestniczących w zjeździe. Przeciwko koalicji zagłosowało 279 delegatów.

Odczuwam ulgę i radość – powiedział szef SPD Martin Schulz po ogłoszeniu wyników głosowania.

Przeciwnicy koalicji apelowali o odrzucenie wniosku władz SPD i przejście do opozycji. Wskazywali, że SPD jedynie „korygowała działania CDU”. Lider Jusos, młodzieżówki SPD, Kevin Kühnert powiedział, że socjaldemokraci i chadecy mają rozbieżne interesy. Współpraca SPD z CDU/CSU w poprzedniej kadencji doprowadziła do „ogromnego kryzysu zaufania” w partii – argumentował. „Musimy znowu stać się najsilniejszą partią w kraju” – postulowali delegaci z Jusos.

Zgoda na negocjacje nie przesądza definitywnie losów przyszłej koalicji. Jeśli rozmowy zakończą się zgodnie z planem w lutym, na drodze do powołania nowego rządu Angeli Merkel stoi jeszcze referendum z udziałem wszystkich ponad 440 tys. członków SPD.

Waldemar Chamala

Zapraszam

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.