Niemcy: Zjazd SPD zgodził się na koalicję z chadekami (akt.)

[2018-01-22 11:51:15]

Zjazd SPD zgodził się w niedzielę w Bonn na rozpoczęcie negocjacji w sprawie koalicji z CDU i CSU.

Po burzliwych, kilkugodzinnych obradach delegaci wyrazili zgodę na rozpoczęcie negocjacji ws. koalicji rządowej z blokiem chadeckim Angeli Merkel.

Za rozpoczęciem rozmów opowiedziało się 362 z 642 delegatów uczestniczących w zjeździe. Przeciwko koalicji zagłosowało 279 delegatów.

Odczuwam ulgę i radość – powiedział szef SPD Martin Schulz po ogłoszeniu wyników głosowania.

Przeciwnicy koalicji apelowali o odrzucenie wniosku władz SPD i przejście do opozycji. Wskazywali, że SPD jedynie „korygowała działania CDU”. Lider Jusos, młodzieżówki SPD, Kevin Kühnert powiedział, że socjaldemokraci i chadecy mają rozbieżne interesy. Współpraca SPD z CDU/CSU w poprzedniej kadencji doprowadziła do „ogromnego kryzysu zaufania” w partii – argumentował. „Musimy znowu stać się najsilniejszą partią w kraju” – postulowali delegaci z Jusos.

Zgoda na negocjacje nie przesądza definitywnie losów przyszłej koalicji. Jeśli rozmowy zakończą się zgodnie z planem w lutym, na drodze do powołania nowego rządu Angeli Merkel stoi jeszcze referendum z udziałem wszystkich ponad 440 tys. członków SPD.

Waldemar Chamala

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.