Niemcy: Zjazd SPD zgodził się na koalicję z chadekami (akt.)

[2018-01-22 11:51:15]

Zjazd SPD zgodził się w niedzielę w Bonn na rozpoczęcie negocjacji w sprawie koalicji z CDU i CSU.

Po burzliwych, kilkugodzinnych obradach delegaci wyrazili zgodę na rozpoczęcie negocjacji ws. koalicji rządowej z blokiem chadeckim Angeli Merkel.

Za rozpoczęciem rozmów opowiedziało się 362 z 642 delegatów uczestniczących w zjeździe. Przeciwko koalicji zagłosowało 279 delegatów.

Odczuwam ulgę i radość – powiedział szef SPD Martin Schulz po ogłoszeniu wyników głosowania.

Przeciwnicy koalicji apelowali o odrzucenie wniosku władz SPD i przejście do opozycji. Wskazywali, że SPD jedynie „korygowała działania CDU”. Lider Jusos, młodzieżówki SPD, Kevin Kühnert powiedział, że socjaldemokraci i chadecy mają rozbieżne interesy. Współpraca SPD z CDU/CSU w poprzedniej kadencji doprowadziła do „ogromnego kryzysu zaufania” w partii – argumentował. „Musimy znowu stać się najsilniejszą partią w kraju” – postulowali delegaci z Jusos.

Zgoda na negocjacje nie przesądza definitywnie losów przyszłej koalicji. Jeśli rozmowy zakończą się zgodnie z planem w lutym, na drodze do powołania nowego rządu Angeli Merkel stoi jeszcze referendum z udziałem wszystkich ponad 440 tys. członków SPD.

Waldemar Chamala

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

21 listopada:

1694 - Urodził się Voltaire (Wolter), właśc. François-Marie Arouet, francuski pisarz epoki oświecenia, filozof, dramaturg i historyk.

1831 - Francja: Krwawe stłumienie powstania tkaczy w Lyonie; armia zabiła ok. 1000 osób.

1892 - Na zjeździe w Paryżu postanowiono utworzyć Polską Partię Socjalistyczną.

1918 - Odwołanie delegatów PPS z warszawskiej Rady Delegatów Robotniczych i utworzenie własnej Rady.

1918 - W czasie demonstracji robotniczej w Czeladzi żołnierze otworzyli ogień do manifestantów - 5 osób zabitych.

1918 - Rząd Jędrzeja Moraczewskiego wydał manifest zapowiadający reformę rolną i nacjonalizację niektórych gałęzi przemysłu.

1927 - USA: masakra w Columbine w stanie Kolorado - policja ostrzelała strajkujących górników ogniem karabinów maszynowych.

1936 - Polscy górnicy zadeklarowali jeden dzień pracy dla bezrobotnych, wydobywając na ten cel 9500 ton węgla.

1940 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała aktu dywersji na terenie zakładów "Solvay" paląc 500 wagonów prasowanego siana.

2006 - Wybuch metanu w kopalni "KWK" Halemba w Rudzie Śląskiej. Zginęło 23 górników.