Niemcy: Rekordowo niskie poparcie dla SPD

[2018-02-12 20:21:15]

Poparcie dla niemieckich socjaldemokratów spadło do rekordowo niskiego poziomu 16,5 proc. – wynika z sondażu instytutu INSA dla poniedziałkowego wydania "Bilda”.

SPD dzieli już od Alternatywy dla Niemiec (AfD) zaledwie 1,5 punktu procentowego. Z kolei poparcie dla chadeków (CDU/CSU) wynosi aktualnie 29,5 proc.

W porównaniu z poprzednim tygodniem chadecja straciła jeden punkt procentowy. Nie zmienia się poziom poparcia dla AfD, który obecnie sięga 15 proc. Tym samym partia ta jest de facto trzecią siłą polityczną w Bundestagu.

Wzrosło natomiast niewiele, bo po 0,5 punktu procentowego poparcie dla Zielonych (13 proc.), Die Linke (11,5 proc.) oraz FDP (10,5 proc.).

Sondaż na zlecenie „Bild-Zeitung” przeprowadzano od piątku do poniedziałku (9.-12.02.2018), przepytując ponad 2600 osób. Uwzględniono w niej także rezygnację Martina Schulza z teki ministra spraw zagranicznych. Lider SPD i kandydat na kanclerza socjaldemokratów oświadczył po wrześniowych wyborach, że nie zamierza wejść do rządu Angeli Merkel.

Sekretarz generalny SPD Lars Klingbeil poinformował, że do ponad 460 tys. członków zostały wysłane karty do głosowania w wewnątrzpartyjnym referendum. Jego wynik rozstrzygnie o losach wielkiej koalicji. Tym samym ostatnie słowo należy tu do socjaldemokratów.

WCh

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1919 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim; żądania ekonomiczne i polityczne - w tym uwolnienia 186 członków Rady Delegatów Robotniczych.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1969 - Jimi Hendrix wystąpił na Festiwalu Woodstock.