Niemcy: Rekordowo niskie poparcie dla SPD

[2018-02-12 20:21:15]

Poparcie dla niemieckich socjaldemokratów spadło do rekordowo niskiego poziomu 16,5 proc. – wynika z sondażu instytutu INSA dla poniedziałkowego wydania "Bilda”.

SPD dzieli już od Alternatywy dla Niemiec (AfD) zaledwie 1,5 punktu procentowego. Z kolei poparcie dla chadeków (CDU/CSU) wynosi aktualnie 29,5 proc.

W porównaniu z poprzednim tygodniem chadecja straciła jeden punkt procentowy. Nie zmienia się poziom poparcia dla AfD, który obecnie sięga 15 proc. Tym samym partia ta jest de facto trzecią siłą polityczną w Bundestagu.

Wzrosło natomiast niewiele, bo po 0,5 punktu procentowego poparcie dla Zielonych (13 proc.), Die Linke (11,5 proc.) oraz FDP (10,5 proc.).

Sondaż na zlecenie „Bild-Zeitung” przeprowadzano od piątku do poniedziałku (9.-12.02.2018), przepytując ponad 2600 osób. Uwzględniono w niej także rezygnację Martina Schulza z teki ministra spraw zagranicznych. Lider SPD i kandydat na kanclerza socjaldemokratów oświadczył po wrześniowych wyborach, że nie zamierza wejść do rządu Angeli Merkel.

Sekretarz generalny SPD Lars Klingbeil poinformował, że do ponad 460 tys. członków zostały wysłane karty do głosowania w wewnątrzpartyjnym referendum. Jego wynik rozstrzygnie o losach wielkiej koalicji. Tym samym ostatnie słowo należy tu do socjaldemokratów.

WCh

Zapraszam

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.