Wysokie nagrody dla wojewodów i ministrów prezydenckich

[2018-02-21 16:04:58]

Obóz rządzący bardzo sowicie wynagradza swoich wysokich urzędników. Nagrody otrzymują wszyscy, niezależnie od zasług i kompetencji. W tym samym czasie większość pracowników sfery budżetowej wciąż nie ma podwyżek, a o nagrodach może co najwyżej pomarzyć. Miała być dobra zmiana dla wszystkich, a tymczasem wysokie profity otrzymują głównie ludzie lojalni wobec partii rządzącej.

Piotr Szumlewicz

Kilka dni temu media obiegła informacja o olbrzymich nagrodach dla ministrów rządu Beaty Szydło w ubiegłym roku. Łącznie otrzymali oni nagrody od 65,1 tys. złotych do 82,1 tys.

Okazuje się, że bardzo wysokie premie za swoją pracę otrzymali też ministrowie prezydenccy i wojewodowie. Zgodnie z informacjami dziennika „Fakt” prezydent Andrzej Duda przeznaczył 256 tys. zł na nagrody dla swoich ośmiu ministrów. Najwięcej otrzymał szef gabinetu głowy państwa Krzysztof Szczerski – ponad 41 tysięcy złotych i Paweł Mucha – 38 tys. Kolejne miejsca zajęli: Wojciech Kolarski – 33 tys., Andrzej Dera, Adam Kwiatkowski i Halina Szymańska – po 31 tys. zł, Anna Surówka-Pasek – ponad 25 tys. oraz Krzysztof Łapiński – blisko 23 tys.

Jak informuje radio RMF FM, wysokie nagrody otrzymali też wojewodowie i wicewojewodowie. Krytykowany za reakcje po przejściu nawałnicy na Pomorzu wojewoda Dariusz Drelich otrzymał 15 tys. zł, a wicewojewodzie pomorskiemu Mariuszowi Łuczykowi przyznano 13 tys. zł nagród. Podobne nagrody przyznano w województwie zachodniopomorskim - 15 tys. otrzymał Krzysztof Kozłowski, a 13 tys. jego zastępca Marek Subocz. Jeszcze wyższe sumy przyznano w województwie mazowieckim. Wojewoda Zdzisław Sipiera otrzymał 21 tys., a jego dwóch zastępców Sylwester Dąbrowski i Artur Standowicz po 18 tys. zł. W województwie kujawsko-pomorskim wojewoda Mikołaj Bogdanowicz otrzymał 25 tys. zł, a jego zastępca Józef Ramlau 17,5 tys. Wojewoda podlaski Bogdan Paszkowski otrzymał 21 tys., a wicewojewodzie Janowi Zabielskiemu przyznano 18 tys. zł. Wojewoda wielkopolski Zbigniew Hoffmann otrzymał 20 tys. zł, a jego zastępczyni Marlena Maląg 13 tys.

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

25 marca:

1873 - W Mainz (Moguncji) urodził się Rudolf Rocker, jeden z głównych teoretyków anarchosyndykalizmu, twórca Międzynarodowego Zrzeszenia Robotników (IWA).

1918 - Białoruś ogłosiła niepodległość. Powstała Białoruska Republika Ludowa.

1936 - Pogrzeb robotników zabitych poczas demonstracji z 23 marca; współcześni określali jego rozmiary jako porównywalne z pogrzebem Józefa Piłsudskiego.

1946 - Urodził się Daniel Bensaïd, filozof, teoretyk francuskiego trockizmu.

1947 - USA: W wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Centralii w stanie Illinois zginęło 111 górników.

1957 - Przedstawiciele rządów Francji, Włoch, Niemiec, Belgii, Holandii i Luksemburga podpisali Traktaty rzymskie, tworzące Europejską Wspólnotę Gospodarczą (EWG).

1969 - John Lennon i Yoko Ono w Amsterdamie rozpoczęli pierwszą akcję Bed-In for Peace.