Wysokie nagrody dla wojewodów i ministrów prezydenckich

[2018-02-21 16:04:58]

Obóz rządzący bardzo sowicie wynagradza swoich wysokich urzędników. Nagrody otrzymują wszyscy, niezależnie od zasług i kompetencji. W tym samym czasie większość pracowników sfery budżetowej wciąż nie ma podwyżek, a o nagrodach może co najwyżej pomarzyć. Miała być dobra zmiana dla wszystkich, a tymczasem wysokie profity otrzymują głównie ludzie lojalni wobec partii rządzącej.

Piotr Szumlewicz

Kilka dni temu media obiegła informacja o olbrzymich nagrodach dla ministrów rządu Beaty Szydło w ubiegłym roku. Łącznie otrzymali oni nagrody od 65,1 tys. złotych do 82,1 tys.

Okazuje się, że bardzo wysokie premie za swoją pracę otrzymali też ministrowie prezydenccy i wojewodowie. Zgodnie z informacjami dziennika „Fakt” prezydent Andrzej Duda przeznaczył 256 tys. zł na nagrody dla swoich ośmiu ministrów. Najwięcej otrzymał szef gabinetu głowy państwa Krzysztof Szczerski – ponad 41 tysięcy złotych i Paweł Mucha – 38 tys. Kolejne miejsca zajęli: Wojciech Kolarski – 33 tys., Andrzej Dera, Adam Kwiatkowski i Halina Szymańska – po 31 tys. zł, Anna Surówka-Pasek – ponad 25 tys. oraz Krzysztof Łapiński – blisko 23 tys.

Jak informuje radio RMF FM, wysokie nagrody otrzymali też wojewodowie i wicewojewodowie. Krytykowany za reakcje po przejściu nawałnicy na Pomorzu wojewoda Dariusz Drelich otrzymał 15 tys. zł, a wicewojewodzie pomorskiemu Mariuszowi Łuczykowi przyznano 13 tys. zł nagród. Podobne nagrody przyznano w województwie zachodniopomorskim - 15 tys. otrzymał Krzysztof Kozłowski, a 13 tys. jego zastępca Marek Subocz. Jeszcze wyższe sumy przyznano w województwie mazowieckim. Wojewoda Zdzisław Sipiera otrzymał 21 tys., a jego dwóch zastępców Sylwester Dąbrowski i Artur Standowicz po 18 tys. zł. W województwie kujawsko-pomorskim wojewoda Mikołaj Bogdanowicz otrzymał 25 tys. zł, a jego zastępca Józef Ramlau 17,5 tys. Wojewoda podlaski Bogdan Paszkowski otrzymał 21 tys., a wicewojewodzie Janowi Zabielskiemu przyznano 18 tys. zł. Wojewoda wielkopolski Zbigniew Hoffmann otrzymał 20 tys. zł, a jego zastępczyni Marlena Maląg 13 tys.

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 lipca:

1878 - Urodził się Janusz Korczak, pisarz, pedagog, działacz społeczny. Prekursor walki o prawa dziecka. Zgładzony w Treblince, gdzie do końca pozostał ze swymi podopiecznymi.

1908 - W Londynie zmarł Randal Cremer, brytyjski lider związkowy, rzecznik arbitrażu międzynarodowego, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1903.

1944 - W Lublinie ogłoszono Manifest PKWN.

1946 - Urodził się Danny Glover, amerykański aktor, producent i reżyser o lewicowych poglądach.

1946 - Syjonistyczne organizacje Irgun i Lehi dokonały zamachu bombowego na hotel King David w Jerozolimie, w którym mieściła się brytyjska kwatera główna. Zginęło 91 osób, a 45 zostało rannych.

1977 - Chiny: Deng Xiaoping został przywrócony do władzy.

1986 - Socjaldemokraci z PSOE wygrali wybory parlamentarne w Hiszpanii.

2005 - W londyńskim metrze został omyłkowo zastrzelony przez policję, wzięty za zamachowca, Brazylijczyk Jean Charles de Menezes.

2011 - Prawicowy ekstremista Anders Breivik dokonał zamachów na siedzibę premiera Norwegii w Oslo, w którym w wyniku wybuchu bomby zginęło 8 osób, a następnie na uczestników obozu młodzieżówki Norweskiej Partii Pracy na wyspie Utoya, gdzie zastrzelił 69 osób.