Wysokie nagrody dla wojewodów i ministrów prezydenckich

[2018-02-21 16:04:58]

Obóz rządzący bardzo sowicie wynagradza swoich wysokich urzędników. Nagrody otrzymują wszyscy, niezależnie od zasług i kompetencji. W tym samym czasie większość pracowników sfery budżetowej wciąż nie ma podwyżek, a o nagrodach może co najwyżej pomarzyć. Miała być dobra zmiana dla wszystkich, a tymczasem wysokie profity otrzymują głównie ludzie lojalni wobec partii rządzącej.

Piotr Szumlewicz

Kilka dni temu media obiegła informacja o olbrzymich nagrodach dla ministrów rządu Beaty Szydło w ubiegłym roku. Łącznie otrzymali oni nagrody od 65,1 tys. złotych do 82,1 tys.

Okazuje się, że bardzo wysokie premie za swoją pracę otrzymali też ministrowie prezydenccy i wojewodowie. Zgodnie z informacjami dziennika „Fakt” prezydent Andrzej Duda przeznaczył 256 tys. zł na nagrody dla swoich ośmiu ministrów. Najwięcej otrzymał szef gabinetu głowy państwa Krzysztof Szczerski – ponad 41 tysięcy złotych i Paweł Mucha – 38 tys. Kolejne miejsca zajęli: Wojciech Kolarski – 33 tys., Andrzej Dera, Adam Kwiatkowski i Halina Szymańska – po 31 tys. zł, Anna Surówka-Pasek – ponad 25 tys. oraz Krzysztof Łapiński – blisko 23 tys.

Jak informuje radio RMF FM, wysokie nagrody otrzymali też wojewodowie i wicewojewodowie. Krytykowany za reakcje po przejściu nawałnicy na Pomorzu wojewoda Dariusz Drelich otrzymał 15 tys. zł, a wicewojewodzie pomorskiemu Mariuszowi Łuczykowi przyznano 13 tys. zł nagród. Podobne nagrody przyznano w województwie zachodniopomorskim - 15 tys. otrzymał Krzysztof Kozłowski, a 13 tys. jego zastępca Marek Subocz. Jeszcze wyższe sumy przyznano w województwie mazowieckim. Wojewoda Zdzisław Sipiera otrzymał 21 tys., a jego dwóch zastępców Sylwester Dąbrowski i Artur Standowicz po 18 tys. zł. W województwie kujawsko-pomorskim wojewoda Mikołaj Bogdanowicz otrzymał 25 tys. zł, a jego zastępca Józef Ramlau 17,5 tys. Wojewoda podlaski Bogdan Paszkowski otrzymał 21 tys., a wicewojewodzie Janowi Zabielskiemu przyznano 18 tys. zł. Wojewoda wielkopolski Zbigniew Hoffmann otrzymał 20 tys. zł, a jego zastępczyni Marlena Maląg 13 tys.

Z czego wynika przewaga mediów prawicowo-liberalnych w Polsce?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
24 maja (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 maja:

1842 - W Suwałkach urodziła się Maria Konopnicka, poetka i nowelistka, krytyczka literacka, publicystka, tłumaczka.

1863 - Ferdynard Lassalle powołał do życia Powszechny Niemiecki Związek Robotniczy, będący prekursorem SPD.

1871 - Na barykadzie rewolycyjnego Paryża zginął Jarosław Dąbrowski, polski generał, powstaniec styczniowy, komunard paryski; pochowany na cmentarzu Pere Lachaise.

1920 - Powstała Komunistyczna Partia Indonezji (PKI).

1924 - Urodził się Karlheinz Deschner, niemiecki pisarz, krytyk Kościoła katolickiego.

1926 - Urodził się Joe Slovo, południowoafrykański prawnik i lewicowy działacz polityczny.

1931 - Początek XXII Kongresu PPS w Krakowie; lewe skrzydło partii krytykuje taktykę Centrolewu.

1978 - W Warszawie zmarł Stanisław Bieniek, ps. Szela, partyzant GL i AL, lewicowy polityk i działacz spółdzielczy.