Powstaje film o pedofilii w polskim Kościele!

[2018-02-21 16:33:24]

Tomasz Sekielski - reporter, dziennikarz śledczy, korespondent wojenny, dokumentalista, pisarz, przez kilka lat związany ze stacją TVN, a następnie TVP - wraz z grupą współpracowników przystąpił do kręcenia filmu dokumentalnego o pedofilii w polskim Kościele.

W ostatnich latach temat jest bardzo głośny: afery pedofilskie wstrząsnęły m.in. Kościołem katolickim w Irlandii i Stanach Zjednoczonych. O pedofilii w amerykańskim Kościele i wieloletnim ukrywaniu tego zjawiska powstał film Spotlight (2015), zdobywca wielu prestiżowych nagród, w tym Oscara za najlepszy film roku. W Polsce mimo nagłaśniania zwykle jednostkowych przypadków sprawa jest zamiatana pod dywan: ani kościelni hierarchowie, ani politycy, ani media nie drążą tematu, a opinia publiczna zdaje się nim nie interesować. Film Sekielskiego i jego współpracowników ma szansę to zmienić. Autorów interesują przede wszystkim "funkcjonujące w Kościele mechanizmy, dzięki którym przestępcy w sutannach mogą się czuć bezkarnie. Jak to możliwe, że od dziesięcioleci sprawy dotyczące księży pedofilów są zazwyczaj tuszowane, kto za tym stoi, kto na to pozwala, jak wysoko sięga zmowa milczenia? My nie tylko postawimy te pytania, ale i na nie odpowiemy" - deklarują.

Aby mógł powstać, film potrzebuje wsparcia finansowego. Autorzy piszą, że "tylko niezależność finansowa pozwoli nam zrealizować film, w którym obnażymy hipokryzję części kościelnych hierarchów i zmowę milczenia służącą ochronie zboczeńców, a nie ich ofiar. Za nami są pierwsze dni zdjęciowe, prace nad dokumentem potrwają około roku".

Szczegółowe informacje o filmie, autorach, a także możliwościach stałego wsparcia tej inicjatywy znaleźć można na stronie: https://patronite.pl/sekielski.

Twórców można wspierać także poprzez wpłaty na konto firmy produkującej film:

Kombinat Medialny Sp. z o.o.
nr konta: 16 1950 0001 2006 0339 0016 0002
tytuł przelewu: Darowizna na film dokumentalny

Agnieszka Mrozik

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 lipca:

1878 - Urodził się Janusz Korczak, pisarz, pedagog, działacz społeczny. Prekursor walki o prawa dziecka. Zgładzony w Treblince, gdzie do końca pozostał ze swymi podopiecznymi.

1908 - W Londynie zmarł Randal Cremer, brytyjski lider związkowy, rzecznik arbitrażu międzynarodowego, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1903.

1944 - W Lublinie ogłoszono Manifest PKWN.

1946 - Urodził się Danny Glover, amerykański aktor, producent i reżyser o lewicowych poglądach.

1946 - Syjonistyczne organizacje Irgun i Lehi dokonały zamachu bombowego na hotel King David w Jerozolimie, w którym mieściła się brytyjska kwatera główna. Zginęło 91 osób, a 45 zostało rannych.

1977 - Chiny: Deng Xiaoping został przywrócony do władzy.

1986 - Socjaldemokraci z PSOE wygrali wybory parlamentarne w Hiszpanii.

2005 - W londyńskim metrze został omyłkowo zastrzelony przez policję, wzięty za zamachowca, Brazylijczyk Jean Charles de Menezes.

2011 - Prawicowy ekstremista Anders Breivik dokonał zamachów na siedzibę premiera Norwegii w Oslo, w którym w wyniku wybuchu bomby zginęło 8 osób, a następnie na uczestników obozu młodzieżówki Norweskiej Partii Pracy na wyspie Utoya, gdzie zastrzelił 69 osób.