Duże różnice poziomu płacy minimalnej w UE

[2018-02-23 15:03:43]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat płacy minimalnej w Unii Europejskiej na początku bieżącego roku. Wynika z nich, że państwa UE są bardzo zróżnicowane odnośnie wysokości minimalnego wynagrodzenia. Na początku bieżącego roku 22 z 28 krajów UE miało ustawowo określoną płacę minimalną. Nie mają jej Dania, Austria, Włochy, Szwecja, Finlandia i Cypr, które w większości przypadków ustalają płace minimalne na poziomie branżowym.

Najniższą płacę minimalną mają: Bułgaria – 261 euro, Litwa – 400, Rumunia – 408 i Łotwa – 430. Najwyższe minimalne wynagrodzenie mają Luksemburg – 1999 euro, Irlandia – 1614, Holandia – 1578, Belgia – 1563. Eurostat podał również, że federalna płaca minimalna w USA w styczniu bieżącego roku wynosiła 1048 euro. W Polsce na początku bieżącego roku minimalne wynagrodzenie wynosiło 503 euro.

Eurostat podał też dane dotyczące proporcji minimalnego wynagrodzenia do mediany miesięcznych zarobków brutto. W 2014 roku płace minimalne w stosunku do mediany najwyższe były w Portugalii – 64%, we Francji i Słowenii – po 62%, w Bułgarii – 57% oraz w Holandii i Luksemburgu - po 56%, a najniższe w Czechach – 39%, w Estonii – 40%, w Hiszpanii i Irlandii – po 45% oraz na Słowacji - 46%. W Polsce proporcja wynosiła 52%.

W porównaniu ze styczniem 2008 r. w ciągu ostatnich 10 lat płace minimalne (wyrażone w euro) wzrosły we wszystkich krajach poza Grecją, w której nastąpił spadek o 14%. Najszybciej rosła płaca minimalna w Rumunii – 11,4% rocznie, w Bułgarii – 8,8% i na Słowacji – o 7,1%.

Eurostat przedstawił też dane dotyczącego minimalnego wynagrodzenia w parytecie siły nabywczej (z uwzględnieniem różnic w cenach). Luka w minimalnych stawkach płac między państwami członkowskimi UE przy uwzględnieniu zróżnicowania cen zmniejszył się z proporcji blisko 1:8 do prawie 1:3. Najwyższa płaca minimalna tak liczona jest w Luksemburgu – 1597, a najniższa w Bułgarii – 546.

Piotr Szumlewicz

Z czego wynika przewaga mediów prawicowo-liberalnych w Polsce?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
24 maja (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 maja:

1842 - W Suwałkach urodziła się Maria Konopnicka, poetka i nowelistka, krytyczka literacka, publicystka, tłumaczka.

1863 - Ferdynard Lassalle powołał do życia Powszechny Niemiecki Związek Robotniczy, będący prekursorem SPD.

1871 - Na barykadzie rewolycyjnego Paryża zginął Jarosław Dąbrowski, polski generał, powstaniec styczniowy, komunard paryski; pochowany na cmentarzu Pere Lachaise.

1920 - Powstała Komunistyczna Partia Indonezji (PKI).

1924 - Urodził się Karlheinz Deschner, niemiecki pisarz, krytyk Kościoła katolickiego.

1926 - Urodził się Joe Slovo, południowoafrykański prawnik i lewicowy działacz polityczny.

1931 - Początek XXII Kongresu PPS w Krakowie; lewe skrzydło partii krytykuje taktykę Centrolewu.

1978 - W Warszawie zmarł Stanisław Bieniek, ps. Szela, partyzant GL i AL, lewicowy polityk i działacz spółdzielczy.