Eurostat: Duże różnice regionalne w poziomie PKB

[2018-02-28 16:37:51]

Eurostat przedstawił porównawcze dane na temat bogactwa poszczególnych regionów w Unii Europejskiej. Raport dotyczy Produktu Krajowego Brutto na jednego mieszkańca przy uwzględnieniu parytetu siły nabywczej w 2016 roku. Zgodnie z danymi średnia dla całej Unii Europejskiej w 2016 roku wynosiła 29.200 euro na osobę.

Największe PKB w UE było w: Luksemburgu – 258% średniej unijnej, Irlandii – 183%, Holandii i Austria – po 128, Dania – 124, Niemcy i Szwecja – po 123. Najmniejszy PKB na osobę miały: Bułgaria – 49%, Rumunia – 58%, Chorwacja – 60%, Łotwa – 65%, Węgry – 67% oraz Polska i Grecja – po 68%.

Najbogatszym regionem UE w 2016 roku był Londyn centralny, w którym PKB na osobę w parytecie siły nabywczej osiągnął aż 611% średniej unijnej (czyli 178.200 euro). Kolejne miejsca zajęły: Luksemburg – 257%, irlandzki region Southern and Eastern – 217%, Bruksela i Hamburg – po 200%, Bratysława – 184%, Praga – 182%, niemiecki Oberbayern – 177%, Il de France – 175% i Sztokholm – 173%.

Najbiedniejszym regionem UE w 2016 roku był bułgarski Severozapaden – 29%, francuski Mayotte – 33%, bułgarskie Severen tsentralen i Yuzhen tsentralen – po 34%, rumuński Nord Est – 36%. Wśród 10 najbiedniejszych regionów znalazło się 5 bułgarskich, po rumuńskie i węgierskie oraz jeden francuski.

W pierwszej dwudziestce najbiedniejszych regionów znalazło się też 5 polskich województw. Najbiedniejsze województwa to Lubelskie – 47% średniej unijnej, Podkarpackie i Podlaskie – po 48% Warmińsko-mazurskie i Świętokrzyskie – po 49%. 15 polskich województw w 2016 r. miało PKB poniżej 80% średniej unijnej. Jedynym wyjątkiem było województwo Mazowieckie, którego PKB wynosi 109% średniej.

Piotr Szumlewicz

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

17 października:

1760 - Urodził się Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1908 - Urodził się Kenji Miyamoto, długoletni lider Japońskiej Partii Komunistycznej (Nihon Kyôsantô).

1928 - Rozłam w PPS - powstała prorządowa PPS dawna Frakcja Rewolucyjna.

1938 - W Amsterdamie na emigracji politycznej zmarł Karol Kautsky, czołowy ideolog niemieckiej socjaldemokracji; przywódca marksistowskiego centrum.

1959 - Urodziła się Ameenah Gurib-Fakim, maurytyjska polityczka, w latach 2015-2018 prezydent Mauritiusa.

1994 - Reneta Indżowa została pierwszą kobietą-premierem Bułgarii.

1997 - Ekshumowane w Boliwii i przewiezione na Kubę zwłoki Ernesto „Che” Guevary pochowano w jego mauzoleum w mieście Santa Clara.

2017 - Zdominowane przez Kurdów Syryjskie Siły Demokratyczne zdobyły okupowaną przez islamistów Rakkę na północy kraju.