Pracownicy handlu wolą wyższe płace od ograniczenia handlu w niedzielę

[2018-03-08 14:52:31]

Ustawa przeforsowana przez rząd i Solidarność jest bublem prawnym. Nie wprowadza konsekwentnego zakazu handlu w niedzielę, a jedynie zmierza do zmiany struktury rynku - pracownicy mają przenieść się z zagranicznych sieci handlowych do małych sklepów osiedlowych. W nich pozycja pracowników jest bardzo słaba, a prawo pracy permanentnie łamane. Teraz okazało się, że również pracownicy sieci handlowych, na których powoływali się twórcy ustawy, wolą wyższe płace od zakazów. Ustawa dopiero weszła w życie, a już rząd mówi o jej nowelizacji. Wydaje się, że najrozsądniejszą nowelizacją byłoby napisanie ustawy od nowa i zastąpienie selektywnego zakazu handlu wprowadzeniem znacznie wyższych wynagrodzeń za każdą pracę w niedzielę.

Piotr Szumlewicz

Platforma TakeTask specjalizująca się w analizach handlu przeprowadziła badanie na temat oceny zakazu handlu wśród kasjerek i kasjerów. Sondaż przeprowadzono w niedzielę 18 lutego na próbie 118 osób w różnych sieciach handlowych z kilkunastu polskich miast na zlecenie „Gazety Wyborczej”.

Z badania wynika, że istotnie różni się podejście do nowych rozwiązań wśród pracowników z dziećmi i tych, którzy ich nie posiadają. Łącznie wśród pracowników handlu 56% osób zadeklarowało, że zakaz handlu w niedzielę jest dobrym rozwiązaniem, a 28% wyraziło przeciwną opinię. 16% nie miało sprecyzowanego przekonania w tej sprawie. Wyniki badania pokazały, że dużo mniej entuzjazmu mają osoby, które nie wychowują dzieci. Z nich 42% jest przeciwnych zakazowi handlu, a popiera go 38% badanych. Wśród osób z dziećmi za zakazem opowiedziało się aż 69% pracowników handlu, a przeciwko 18%.

38% pracowników obawia się pogorszenia godzin pracy, np. wprowadzenia trybu pracy w soboty do północy lub w poniedziałki od wcześniejszych godzin, niż dotychczas, a 41% nie podziela tego lęku. Wśród rodziców 41,5% wykazuje zaniepokojenie i tyle samo nie boi się powyższego zagrożenia. Wśród osób bezdzietnych 33% ma takie obawy, a 40% ich nie odczuwa.

46% badanych obawia się, że przez zakaz handlu w niedziele będzie mniej zarabiać, a 37% nie ma takich wątpliwości. Z osób, które mają dzieci, taki strach odczuwa 49% pracowników, a nie ma obaw 34% badanych. 41,7% bezdzietnych respondentów lęka się o obniżenie swoich zarobków i tyle samo jest przeciwnego zdania.

Okazuje się natomiast, że aż 43% wszystkich respondentów wolałoby otrzymać dwa i pół razy wyższą stawkę godzinową, niż mieć wolne w niedzielę. Przeciwne zdanie wyraziło 29% respondentów. Większe poparcie dla wyższej stawki godzinowej jest wśród osób bezdzietnych. Aż 50% z nich opowiada się za lepiej płatną pracą, a 23% nie popiera tego rozwiązania. Wśród pracujących rodziców wyższe stawki zamiast zakazu poparło 38,5% badanych, a niechęć wobec tej propozycji wyraziło 33% badanych.

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

15 października:

1817 - W Solurze w Szwajcarii zmarł Tadeusz Kościuszko, przywódca Insurekcji, autor znoszącego poddaństwo chłopów Uniwersału Połanieckiego.

1905 - Na posiedzeniu II Rady Partyjnej PPS w Mińsku Litewskim Organizacja Spiskowo-Bojowa PPS została przekształcona w Organizację Bojową PPS (zwaną również „Centralną Bojówką”). Szefem Wydziału Bojowego mianowano Józefa Piłsudskiego.

1907 - Urodził się Varian Fry, amerykański dziennikarz, który kierował w czasie II wojny światowej siecią pomocy dla uchodźców z Francji. Jego sieć pomogła ocalić ok. 2 tys. Żydów i antyfaszystów.

1923 - Początek 3-dniowego strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego; postulaty płacowe.

1923 - Urodził się Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku, 1945-56 - dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1926 - Urodził się francuski lewicowy filozof i historyk Michel Foucault. W latach 1958-59 dyrektor Centrum Francuskiego na Uniwersytecie Warszawskim. Autor m.in. "Historii seksualności".

1937 - Strajk studentów żydowskich protestujacych przeciwko wprowadzeniu getta ławkowego.

1938 - Zmarł Tadeusz Reger, współtwórca ruchu socjalistycznego na Śląsku Cieszyńskim, parlamentarzysta, działacz kulturalno-oświatowy, członek władz naczelnych PPS.

1964 - W. Brytania: Partia Pracy wygrała wybory parlamentarne.

1978 - Marek Kotański założył w Głoskowie pierwsze centrum Monaru.

2013 - Antje Jackelén została wybrana na arcybiskupa Uppsali i pierwszą kobietę-prymasa w historii Kościoła Szwecji.

2014 - Filipe Nyusi z centrolewicowej partii FRELIMO wygrał wybory prezydenckie w Mozambiku, uzyskując 57% głosów.