Warszawa: Uroczysta promocja książki o Stanisławie Dubois

[2018-03-14 13:07:35]

12 marca w Warszawie odbyła się uroczysta promocja książki „Stanisław Dubois (1901-1942)” autorstwa Przemysława Prekiela.

Organizatorem promocji była Komisja Historyczna Polskiej Partii Socjalistycznej. Honorowym gościem zebrania promocyjnego był mec. Jacek Dubois, wnuk Stanisława.

Wprowadzenie wygłosił prof. Andrzej Friszke, który bardzo pozytywnie odniósł się do faktu wydania książki i wielkiej pracy, jaką wykonał autor – Przemysław Prekiel. W swoim wykładzie zaprezentował postać Stanisława Dubois na tle epoki, a więc odradzającego się w 1918 roku Państwa Polskiego, wielkich wydarzeń, jak wojna z bolszewikami w 1920 roku, zamach majowy, proces brzeski czy śmierć marszałka Piłsudskiego. Ukazał złożoność rozwoju sytuacji społeczno-politycznej w odradzającym się państwie, wielkie problemy, które uległy pogłębieniu na tle ogólnoświatowego kryzysu lat 20. Na tym tle zarysowana została rola i rozmiar działalności Polskiej Partii Socjalistycznej. PPS, co warto przypomnieć, była w okresie międzywojennym jedną z głównych sił politycznych ówczesnej Polski.

Wnuk Stanisława Dubois, Jacek Dubois, zaprezentował postać bohatera PPS w oparciu o przekazy rodzinne. Było to fascynujące wspomnienie, które pokazało Stanisława Dubois, jako bardzo rodzinnego, emocjonalnego człowieka, jednocześnie ideowca, socjalistę i gorącego patriotę.

Autor książki – Przemysław Prekiel podsumował swój okres ponad półrocznej pracy nad książką jako wielkie wyzwanie, udało mu się bowiem dotrzeć do wielu unikalnych materiałów i informacji na temat Stanisława Dubois, które dotychczas nie były nigdzie publikowane.

Trzeba podkreślić, że książka ukazała się w roku 100-lecia polskiej niepodległości i powrotu państwa po 123 latach rozbiorów. Polska Partia Socjalistyczna odegrała w tym ogromną rolę, jako siła polityczna, wojskowa i społeczna. Żaden z ówczesnych ruchów politycznych na Ziemiach Polskich takich zasług dla sprawy niepodległości nie ma. Podczas promocji podkreślono związki PPS i ludzi PPS z obchodzoną tym roku rocznicą. PPS aktywnie włącza się w obchody 100-lecia niepodległości. Rada Naczelna przyjęła bogaty program obchodów, powołano też Społeczny Komitet PPS obchodów Święta Niepodległości. Stanisław Dubois należy do grupy Wielkich Socjalistów, czołowych postaci PPS, które nie szczędziły wysiłku, własnej krwi, a często życia dla Ojczyzny. Zapisał się w pamięci wielu pokoleń polskich socjalistów.

W promocji książki „Stanisław Dubois (1901-1942)” wzięło udział ponad sto osób z różnych środowisk lewicowych, naukowych, dziennikarskich w tym grupa działaczy PPS. Byli obecni przewodniczący partii politycznych lewicy: Bogusław Gorski (PPS), Włodzimierz Czarzasty (SLD), Paweł Bożyk (ROG), Jacek Zdrojewski (Polska Lewica), oraz stowarzyszeń: Ryszard Adamczyk (Pokolenia), Jerzy Stefański (Stowarzyszenie im. I. Daszyńskiego), Bartosz Rydliński (Fundacja im. Daszyńskiego).

W promocji wzięli udział także były premier Leszek Miller oraz były senator Józef Pinior.

Lewica.pl jest patronem medialnym książki.

fot. Tadeusz Kalinowski

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

22 kwietnia:

1870 - W Symbirsku urodził się Włodzimierz Lenin, przywódca rewolucji bolszewickiej.

1912 - Ukazał się 1. numer powstałej z inicjatywy Lenina "Prawdy". Gazeta była przemycana na teren Rosji, a jej nakład sięgał 40-60 tys. egzemplarzy.

2007 - Miała miejsce I tura wyborów prezydenckich we Francji - do II tury przeszli Nicolas Sarkozy i Ségolène Royal.

2009 - Afrykański Kongres Narodowy wygrał wybory parlamentarne w RPA.

2011 - W Omanie ok. 3 tys. demonstrantów wyszło na ulice miasta Salala, żądając od sułtana przeprowadzenia reform.

2012 - We Francji odbyła się I tura wyborów prezydenckich, w której zwyciężył kandydat socjalistów François Hollande przed urzędującym prezydentem Nicolasem Sarkozym.