Węgry: 40 proc. młodych chce wyjechać z kraju

[2018-03-15 20:44:46]

Jak wynika z sondażu przeprowadzonego przez Instytut Republikon, 40 proc. Węgrów w wieku 18-24 lata chce w najbliższym czasie wyjechać z kraju.

Ankietowanym zadano pytanie: "Czy Pan/i lub któryś z członków rodziny planuje w najbliższym czasie podjęcie pracy za granicą?". Sondaż przeprowadzono na próbie 1000 osób.

Najwyższy odsetek odpowiedzi twierdzących zanotowano w najmłodszej grupie wiekowej (18-24 lata). Przy tym 34 proc. badanych zadeklarowało, że sami mają taki zamiar lub chce tak zrobić ktoś z ich rodziny, głównie z powodu większego dobrobytu za granicą, 5 proc. - głównie z powodu stanu węgierskiego życia publicznego, a pozostali z innych przyczyn. 16 proc. odpowiedziało, że nie wiedzą lub nie udzieliło odpowiedzi.

Im starsza grupa wiekowa, tym rzadziej deklarowano zamiar wyjazdu do pracy za granicę. Wśród ogółu społeczeństwa odsetek tych, którzy sami chcą wyjechać do pracy za granicę lub mają w rodzinie takie osoby, wyniósł 18 proc.

wch

22 lipca:

1879 - Urodził się Janusz Korczak, pisarz, pedagog, działacz społeczny. Prekursor walki o prawa dziecka. Zgładzony w Treblince, gdzie do końca pozostał ze swymi podopiecznymi.

1908 - W Londynie zmarł Randal Cremer, brytyjski lider związkowy, rzecznik arbitrażu międzynarodowego, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1903.

1919 - Przestała działać ostatnia w Polsce Rada Delegatów Robotniczych.

1944 - W Lublinie ogłoszono Manifest PKWN.

1946 - Urodził się Danny Glover, amerykański aktor, producent i reżyser o lewicowych poglądach.

1946 - Syjonistyczne organizacje Irgun i Lehi dokonały zamachu bombowego na hotel King David w Jerozolimie, w którym mieściła się brytyjska kwatera główna. Zginęło 91 osób, a 45 zostało rannych.

1974 - Na XXX-lecie PRL oddano Port Północny w Gdańsku i Trasę Łazienkowską w Warszawie.

1977 - Chiny: Deng Xiaoping został przywrócony do władzy.

1986 - Socjaldemokraci z PSOE wygrali wybory parlamentarne w Hiszpanii.

2005 - W londyńskim metrze został omyłkowo zastrzelony przez policję, wzięty za zamachowca, Brazylijczyk Jean Charles de Menezes.

2011 - Prawicowy ekstremista Anders Breivik dokonał zamachów na siedzibę premiera Norwegii w Oslo, w którym w wyniku wybuchu bomby zginęło 8 osób, a następnie na uczestników obozu młodzieżówki Norweskiej Partii Pracy na wyspie Utoya, gdzie zastrzelił 69 osób.