Węgry: 40 proc. młodych chce wyjechać z kraju

[2018-03-15 20:44:46]

Jak wynika z sondażu przeprowadzonego przez Instytut Republikon, 40 proc. Węgrów w wieku 18-24 lata chce w najbliższym czasie wyjechać z kraju.

Ankietowanym zadano pytanie: "Czy Pan/i lub któryś z członków rodziny planuje w najbliższym czasie podjęcie pracy za granicą?". Sondaż przeprowadzono na próbie 1000 osób.

Najwyższy odsetek odpowiedzi twierdzących zanotowano w najmłodszej grupie wiekowej (18-24 lata). Przy tym 34 proc. badanych zadeklarowało, że sami mają taki zamiar lub chce tak zrobić ktoś z ich rodziny, głównie z powodu większego dobrobytu za granicą, 5 proc. - głównie z powodu stanu węgierskiego życia publicznego, a pozostali z innych przyczyn. 16 proc. odpowiedziało, że nie wiedzą lub nie udzieliło odpowiedzi.

Im starsza grupa wiekowa, tym rzadziej deklarowano zamiar wyjazdu do pracy za granicę. Wśród ogółu społeczeństwa odsetek tych, którzy sami chcą wyjechać do pracy za granicę lub mają w rodzinie takie osoby, wyniósł 18 proc.

wch

Czy Morawiecki sprzedał emerytów banksterom?
Warszawa, Al. Ujazdowskie 6A
21 maja (wtorek), godz. 17.00-19.00

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1891 - Urodził się Earl Browder, sekretarz generalny Komunistycznej Partii USA w latach 1932-45.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.