Wielka Brytania: Corbyn o aferze z otruciem Skripala

[2018-03-18 01:42:05]

W ostatnich tygodniach świat obiegła wiadomość, że były agent służb specjalnych Rosji, który w latach 90. został zwerbowany prze brytyjski wywiad, Siergiej Skripal, oraz jego córka, zostali otruci bronią chemiczną. Śledztwo wykazało, że w organizmie ofiar znaleziono toksyczną substancję produkowaną w Rosji. Reakcją premier Theresy May było wydalenie z kraju 23 rosyjskich dyplomatów.

Podczas debaty w Izbie Gmin lider Laburzystów Jeremy Corbyn wytknął premier May, że rosyjscy oligarchowie, którzy dorobili się na złodziejskiej prywatyzacji w latach 90., traktują Wielką Brytanię jako bezpieczną przystań dla swojego majątku. Corbyn wezwał rząd, by uderzył w interesy proputinowskich oligarchów, ale zauważył też, że Konserwatyści tego nie uczynią, ponieważ finansowe lobby z londyńskiego City chroni rosyjskich miliarderów.

Krytyce lidera Partii Pracy towarzyszył jego sceptycyzm, co do odpowiedzialności Rosji za otrucie Skripala i jego córki. Corbyn stwierdził, że May nie ma na to ostatecznych dowodów. Przypomniał przy tym do decyzji o napaści na Irak, której też towarzyszył brak przekonujących argumentów, że Saddam Husajn posiada broń masowego rażenia.

Argumentacja Corbyna ściągnęła na niego zarzuty o polityczną naiwność, wybielania putinowskiej Rosji i wywołała podziały wśród samych Laburzystów.

wch

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

20 kwietnia:

1868 - W Warszawie urodził się Adolf Warski, działacz robotniczy, socjalistyczny i komunistyczny, dziennikarz i publicysta; zamordowany w ZSRR poczas czystek stalinowskich.

1919 - Powstała Socjalistyczna Partia Robotnicza Jugosławii.

1937 - W Lwowie urodziła się Krystyna Rodowska, polska poetka, tłumaczka literatury pięknej, krytyk literacki. Tłumaczyła m.in. Nerudę, Paza, Garcię Lorkę, Bretona, Geneta.

1995 - W Belgradzie zmarł Milovan Dżilas, polityk jugosłowiański, pisarz polityczny; bliski współpracownik Tity; od 1953 wiceprezydent Jugosławii; 1954 za krytykę rządów partii komunistycznej pozbawiony stanowisk i kilkakrotnie więziony; autor "Nowej klasy".

1999 - W USA miała miejsce masakra w szkole średniej Columbine, w wyniku której zginęło 15 osób.

2004 - Jan Guz został przewodniczącym OPZZ.

2013 - Giorgio Napolitano jako pierwszy historii prezydent Włoch został wybrany na II kadencję.