Meksyk: Prezydent zatrzyma prywatyzację?

[2018-03-19 00:29:55]

Lewicujący kandydat na prezydenta Andrés Manuel López Obrador zapowiedział, że jeśli wygra wybory, zwróci się do ustępującego prezydenta Enrique Peñę Nieto o zatrzymanie "prywatyzacji ropy naftowej i rynku energetycznego". Słowa te wypowiedział w kontekście planowanej w drugiej połowie 2018 r. sprzedaży licencji na wydobycie ropy i gazu ziemnego w drugiej połowie. AMLO oświadczył także, iż w przypadku jego wygranej dokona rewizji umów z zagranicznymi koncernami, aby sprawdzić, czy przy ich sporządzaniu nie doszło do korupcji.

Meksykański przemysł naftowy został znacjonalizowany w 1938 r. za rządów lewicującego prezydenta Lázaro Cárdenasa i jego Partii Rewolucyjno-Instytucjonalnej (PRI), kiedy to utworzono państwowe przedsiębiorstwo PEMEX.

Wybory prezydenckie i parlamentarne odbędą się w Meksyku 1 lipca br. W ostatnich sondażach López Obrador wyraźnie prowadzi, uzyskując w każdym grubo ponad 30 proc. poparcia.

wch

Czy Morawiecki sprzedał emerytów banksterom?
Warszawa, Al. Ujazdowskie 6A
21 maja (wtorek), godz. 17.00-19.00

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1891 - Urodził się Earl Browder, sekretarz generalny Komunistycznej Partii USA w latach 1932-45.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.