Słowacja: Prezydent nie zgodził się na skład nowego rządu (akt.)

[2018-03-20 13:58:52]

​Prezydent Słowacji Andrej Kiska odmówił nominowania pierwszego składu rządu, który przedstawił mu desygnowany na nowego premiera Peter Pellegrini z centrolewicowej partii SMER-SD.

Kiska uzasadnił, że niektórych kandydatów na ministrów dyskwalifikują ich kontrowersyjne powiązania osobiste. Jeśli nowy rząd jest zainteresowany przywróceniem zaufania ludzi do państwa, musimy mieć ścisłe wymagania co do jego składu - powiedział.

Dotychczasowy premier Robert Fico 15 marca podał się do dymisji w związku z kryzysem politycznym, który wywołało zabójstwo dziennikarza śledczego Jána Kuciaka i jego partnerki Martiny Kušnírovej.

W swoim orędziu telewizyjnym Fico oskarżył prezydenta Kiskę o destabilizację sytuacji w kraju i kontakty z miliarderem George'em Sorosem. Były premier powiedział, że spotkali się oni we wrześniu 2017 r., a na spotkaniu nie byli obecni przedstawiciele słowackiego MSZ. Poza tym publicznie poprosił Kiskę o wyjaśnienia, dlaczego nawiązał znajomość z Sorosem oraz na jaki temat rozmawiali.

***

22 marca prezydent Andrej Kiska zatwierdził drugi przedstawiony przez nowego szefa rządu skład gabinetu i wręczył nominację na stanowisko premiera Peterowi Pellegriniemu.

Otwiera to drogę do zakończenia kryzysu politycznego na Słowacji. Odwołane zostały już zaplanowane na najbliższy piątek kolejne masowe protesty. W poprzednim, w Bratysławie wzięło udział nawet 65 tys. osób, najwięcej od czasów aksamitnej rewolucji.

wch

Na zdjęciu Peter Pellegrini; fot. flickr.com

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.