Warszawa: 55-tysięczny protest przeciw zaostrzeniu prawa aborcyjnego

[2018-03-24 00:50:03]

W całej Polsce miały miejsce protesty w ramach „Czarnego Piątku”. Według szacunków stołecznego ratusza, w Warszawie wzięło w nim udział blisko 55 tys. osób. Protestowano przeciwko zaostrzeniu przepisów prawa aborcyjnego, co przewiduje obywatelski projekt ustawy „Zatrzymaj aborcję”.

19 marca br. sejmowa Komisja Sprawiedliwości i Praw Człowieka pozytywnie zaopiniowała obywatelski projekt o zmianie ustawy z dnia 7 stycznia 1993 r. o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży. Proponowane zmiany odbierają możliwość przerwania ciąży ze względu na ciężkie i nieodwracalne wady płodu. Jednak posiedzenia sejmowej Komisji Polityki Społecznej i Rodzin, która miała zająć się tym projektem, zostały odwołane.

W odpowiedzi na dalsze prace nad projektem Ogólnopolski Strajk Kobiet zorganizował kolejną akcję pod hasłem "Czarny Piątek".

Uczestnicy demonstracji rozpoczęli protest przed Domem Arcybiskupów Warszawskich na ul. Miodowej, a stamtąd Traktem Królewskim przeszli pod Sejm. Na czele marszu niesiono transparent z napisem "Niepodległe Polki" i rysunkiem czarnego parasola. Podczas dłuższego wiecu pod Sejmem zgromadzeni skandowali m.in.: "Myślę, czuję, decyduję", "Równe prawa - wspólna sprawa", "Rewolucja jest kobietą". Następnie Alejami Jerozolimskimi, przez rondo Dmowskiego, przemaszerowali pod siedzibę PiS na ul. Nowogrodzkiej, skandując po m.in.: "Idziemy po Prawo i Sprawiedliwość". W czasie przemarszu ruch samochodów i tramwajów w centrum stolicy został całkowicie sparaliżowany.

Mniejsze protesty odbyły się również w innych miastach, m.in. Poznaniu, Katowicach, Krakowie, Łodzi, Gdańsku, Szczecinie, Częstochowie i Toruniu.

wch

fot. wch

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

20 lipca:

1919 - Policja aresztowała członków ostatniej Rady Delegatów Robotniczych w Zagłębiu Dąbrowskim.

1919 - W Polsce odbyła się masowa akcja protestacyjna przeciwko zbrojnej interwencji Ententy w wewnętrzne sprawy Rosji i Węgier - państw ogarniętych rewolucją społeczną. Akcję organizowały KPRP, PPS i KC KZZ.

1923 - Urodził się Stanisław Albinowski, ekonomista, publicysta, przeciwnik monetaryzmu.

1960 - Sri Lanka: Sirimavo Bandaranaike (z lewicowej Partii Wolności) została premierem jako pierwsza na świecie kobieta-szef rządu.

1968 - Uruchomiono największy polski sztuczny zbiornik wody na Sanie w Solinie o powierzchni 21,1 km2.

1982 - 11 żołnierzy zginęło, a 50 osób zostało rannych w dwóch eksplozjach bomb podłożonych przez IRA w Hyde Parku i Regent’s Park w Londynie.

2005 - W Kanadzie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2007 - Izrael z uwolnił 255 więźniów palestyńskich, w większości z ugrupowania Al-Fatah.

2012 - USA: w kinie w mieście Aurora w stanie Kolorado 25-letni James Holmes otworzył ogień do widzów, zabijając 12 i raniąc 58 z nich.