USA: Wielosettysięczne protesty przeciw przemocy w szkołach

[2018-03-25 00:43:57]

Setki tysięcy ludzi wyszły w sobotę na ulice w proteście przeciwko przemocy z użyciem broni w szkołach. Demonstracje pod hasłem "Marsz o nasze życie" (Marsh for Our Lives) odbyły się w setkach miast w całych Stanach Zjednoczonych. Największą zorganizowano na National Mall w Waszyngtonie.

W protestach wzięli udział uczniowie, ich rodzice, studenci i inni Amerykanie, którzy postanowili wyrazić sprzeciw wobec przemocy z użyciem broni na terenie szkół. Protestujący trzymali transparenty i tablice z hasłami: "Ile jeszcze?", "Dość!", "Nigdy więcej", "Dzieci przeciwko broni", "Nie można uczyć się będąc na celowniku", "Naprawcie to, zanim będę musiała pisać do mamy, chowając się pod biurkiem".

Po zakończeniu głównej demonstracji w Waszyngtonie jej organizatorzy podali, że według ich szacunków wzięło w niej udział nawet 800 tys. osób.

Tylko w ostatniej szkolnej masakrze w Parkland na Florydzie zginęło 14 uczniów i troje pracowników szkoły.

wch

fot. Wikimedia Commons

Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
20 września (czwartek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.