Piotr Szumlewicz przewodniczącym Rady Mazowieckiej OPZZ

[2018-03-26 22:12:18]

Rada OPZZ Województwa Mazowieckiego ma nowe władze. 14 marca członkowie nowej rady wybrali Piotra Szumlewicza (Konfederacja Pracy) przewodniczącym Rady na kadencję 2018-2022. W głosowaniu tajnym Szumlewicz wygrał z dotychczasowym przewodniczącym Jerzym Wiśniewskim (ZNP).

Na posiedzeniu 23 marca Rada wybrała sześciu wiceprzewodniczących. Są nimi: Joanna Dąbrowska (Konfederacja Pracy), Marek Kupiec (AZZ Pracowników), Sebastian Bieniek (Międzyzakładowy Związek Zawodowy Energetyków W Enea Wytwarzanie Sp z o. o.), Urszula Woźniak (ZNP), Tomasz Wudarczyk (NSZZ Pracowników Banku Handlowego S.A.), Halina Poszytek (ZNP).

Rada wybrała też członków prezydium, którymi poza przewodniczącym i wiceprzewodniczącymi będą: Robert Chorowicz (ZNP), Andrzej Frasoński (Związek Zawodowy Przemysłu Elektromaszynowego Fabryka Broni), Maria Jolanta Janiszewska (Międzyzakładowy Związek Zawodowy Pracowników Energetyki Płockiej), Stanisław Nisztor (ZNP), Maria Połońska (Związek Zawodowy Pracowników Zakładu Remontów i Konserwacji Dróg „Remontowiec”), Zenon Stolarski (Międzyzakładowy Związek Zawodowy Energetyków W Enea Wytwarzanie Sp z o.o.), Jerzy Telechowski (NSZZ Pracowników Spółki Orlen Awiaton), Robert Zieliński (Związek Zawodowy pracowników Portu Lotniczego Warszawa Okęcie).

Podczas wyborów Szumlewicz przedstawił swój program, w którym znalazły się między innymi:
- cykl spotkań ze związkowcami w różnych regionach Mazowsza o nowym Kodeksie pracy i innych ważnych sprawach pracowniczych,
- prowadzenie zajęć o związkach zawodowych w szkołach,
- interwencje w zakładach pracy poprzez pomoc prawną, organizowanie pikiet, rozdawanie ulotek, pisanie skarg do zarządów firm, nagłośnienie medialne problemów pracowników danej branży czy zakładu pracy,
- przyciąganie nowych środowisk, tworzenie nowych organizacji związkowych, również w tych branżach, w których nie ma związków zawodowych,
- obniżka cen biletów komunikacji publicznej na Mazowszu,
- monitoring sytuacji w szkolnictwie terenie, tak odnośnie zatrudnienia nauczycieli i skutków reformy edukacji, jak też dostępu dzieci do zdrowych posiłków czy opieki medycznej,
- walka z nierównościami płacowymi osób na tych samych stanowiskach w sektorze publicznym,
- wsparcie dla pracowników ukraińskich na Mazowszu,
- wdrażanie propracowniczych rozwiązań, których OPZZ broni na terenie całego kraju, np. radykalnie wyższych płac za pracę w niedzielę czy zawierania układów zbiorowych.

Agnieszka Mrozik

Debata - Czy możemy pracować krócej?
Piaseczno, "Odjazd", ul. Sienkiewicza 14
28 czerwca (czwartek), godz. 19.30
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

24 czerwca:

1793 - Rewolucyjny Konwent uchwalił konstytucję Republiki Francuskiej gwarantującą po raz pierwszy w historii powszechne prawo wyborcze.

1901 - Otwarto pierwszą wystawę prac Pabla Picassa, hiszpańskiego malarza przez lata związanego z lewicą.

1902 - Urodziła się Lidia Ciołkoszowa, działaczka PPS, historyczka. Żona Adama Ciołkosza. Od 1979 przewodnicząca PPS na obczyźnie, od 1990 honorowa przewodniczaca PPS w kraju.

1905 - W Warszawie PPS zorganizowała powszechny strajk solidarności z robotnikami Łodzi.

1905 - Zmarł Kazimierz Kelles-Krauz, filozof, socjolog, publicysta, pedagog; działacz i teoretyk Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich, później Polskiej Partii Socjalistycznej.

1931 - Xiang Zhongfa, chiński działacz komunistyczny i związkowy, stracony przez żołnierzy Kuomintangu.

1944 - Na stacji kolejowej Ryczów k. Wadowic zginął w walce z Niemcami Adam Rysiewicz, sekretarz OKR (WRN) Kraków.

1945 - W Paryżu powstał Komitet Sekcji Odrodzonej PPS.

1957 - Tajni agenci dominikańskiego dyktatora Rafaela Trujillo przeprowadzili nieudany zamach na centrolewicowego prezydenta Wenezueli Rómulo Betancourta, co wywołało międzynarodowy skandal.

1960 - Patrice Lumumba został pierwszym premierem Demokratycznej Republiki Konga.

1999 - Starcia pracowników radomskich zakładów zbrojeniowych Łucznik z policją przed gmachem MON w Warszawie.

2006 - Prezydent Filipin Gloria Macapagal-Arroyo podpisała ustawę znoszącą karę śmierci.

2010 - Julia Gillard została pierwszą kobietą-premierem Australii.