Piotr Szumlewicz przewodniczącym Rady Mazowieckiej OPZZ

[2018-03-26 22:12:18]

Rada OPZZ Województwa Mazowieckiego ma nowe władze. 14 marca członkowie nowej rady wybrali Piotra Szumlewicza (Konfederacja Pracy) przewodniczącym Rady na kadencję 2018-2022. W głosowaniu tajnym Szumlewicz wygrał z dotychczasowym przewodniczącym Jerzym Wiśniewskim (ZNP).

Na posiedzeniu 23 marca Rada wybrała sześciu wiceprzewodniczących. Są nimi: Joanna Dąbrowska (Konfederacja Pracy), Marek Kupiec (AZZ Pracowników), Sebastian Bieniek (Międzyzakładowy Związek Zawodowy Energetyków W Enea Wytwarzanie Sp z o. o.), Urszula Woźniak (ZNP), Tomasz Wudarczyk (NSZZ Pracowników Banku Handlowego S.A.), Halina Poszytek (ZNP).

Rada wybrała też członków prezydium, którymi poza przewodniczącym i wiceprzewodniczącymi będą: Robert Chorowicz (ZNP), Andrzej Frasoński (Związek Zawodowy Przemysłu Elektromaszynowego Fabryka Broni), Maria Jolanta Janiszewska (Międzyzakładowy Związek Zawodowy Pracowników Energetyki Płockiej), Stanisław Nisztor (ZNP), Maria Połońska (Związek Zawodowy Pracowników Zakładu Remontów i Konserwacji Dróg „Remontowiec”), Zenon Stolarski (Międzyzakładowy Związek Zawodowy Energetyków W Enea Wytwarzanie Sp z o.o.), Jerzy Telechowski (NSZZ Pracowników Spółki Orlen Awiaton), Robert Zieliński (Związek Zawodowy pracowników Portu Lotniczego Warszawa Okęcie).

Podczas wyborów Szumlewicz przedstawił swój program, w którym znalazły się między innymi:
- cykl spotkań ze związkowcami w różnych regionach Mazowsza o nowym Kodeksie pracy i innych ważnych sprawach pracowniczych,
- prowadzenie zajęć o związkach zawodowych w szkołach,
- interwencje w zakładach pracy poprzez pomoc prawną, organizowanie pikiet, rozdawanie ulotek, pisanie skarg do zarządów firm, nagłośnienie medialne problemów pracowników danej branży czy zakładu pracy,
- przyciąganie nowych środowisk, tworzenie nowych organizacji związkowych, również w tych branżach, w których nie ma związków zawodowych,
- obniżka cen biletów komunikacji publicznej na Mazowszu,
- monitoring sytuacji w szkolnictwie terenie, tak odnośnie zatrudnienia nauczycieli i skutków reformy edukacji, jak też dostępu dzieci do zdrowych posiłków czy opieki medycznej,
- walka z nierównościami płacowymi osób na tych samych stanowiskach w sektorze publicznym,
- wsparcie dla pracowników ukraińskich na Mazowszu,
- wdrażanie propracowniczych rozwiązań, których OPZZ broni na terenie całego kraju, np. radykalnie wyższych płac za pracę w niedzielę czy zawierania układów zbiorowych.

Agnieszka Mrozik

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1968 - Zmarł Johann Koplenig, austriacki polityk, przewodniczący Komunistycznej Partii Austrii.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.

1984 - W Australii powstał drugi gabinet premiera Boba Hawke’a (ALP).

1997 - Zmarł David Rousset, francuski dziennikarz, publicysta, polityk trockistowski.