Assange odcięty od internetu

[2018-03-28 22:44:56]

Władze Ekwadoru zablokowały dostęp do internetu Julianowi Assange'owi. Decyzja zapadła z powodu ostatniej aktywności założyciela WikiLeaks w mediach społecznościowych.

Ekwador zagroził, iż podejmie "inne środki", jeśli Assange "nie wypełni swojego zobowiązania". W ramach porozumienia nie wolno mu było wysyłać żadnych wiadomości, które mogłyby naruszać stosunki Ekwadoru z innymi państwami.

Nie wiadomo konkretnie w jaki sposób Assange naruszył wspomniane zobowiązanie. Jednak do reakcji Quito doszło po serii jego tweetów, w których określił wydalenie rosyjskich dyplomatów m przez państwa zachodnie po zatruciu Skripala j jego córki mianem "kiepskiej dyplomacji".

Asange od 2012 r. ukrywa się w ekwadorskiej ambasadzie w Londynie przed brytyjską policją, która chce go aresztować za zlekceważenie wezwania do stawienia się w sądzie 29 czerwca 2012 r. Obawia się, on że mógłby zostać wydany władzom USA w związku z ujawnionymi przez WikiLeaks tajnymi amerykańskimi dokumentami dotyczącymi wojska i dyplomacji. Był to największy wyciek informacji w historii USA.

Na początku stycznia br. władze w Londynie odrzuciły wniosek Ekwadoru o przyznanie Assange'owi statusu dyplomatycznego, który umożliwiłby mu opuszczenie Wielkiej Brytanii.

Niedługo po tym służby dyplomatyczne Ekwadoru poinformowały, że przyznano mu obywatelstwo tego kraju.

wch

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

19 sierpnia:

1888 - Urodził się Tôn ĐIc ThIng, polityk wietnamski, członek KP Wietnamu, prezydent DR Wietnamu w latach 1969-76. Od 1976 do 1980 prezydent zjednoczonego Wietnamu.

1936 - Hiszpania: Federico García Lorca, hiszpański poeta i dramatopisarz, został zamordowany przez bojówkę Falangi.

1937 - Policja otworzyła ogień do chłopów blokujących drogę w Harcie na Podkarpaciu, zabijając dwóch z nich.

1953 - W zaaranżowanym przez CIA i MI6 przewrocie został obalony premier Iranu M. Mosaddegh. Pełną władze w kraju przejął szach M. R. Pahlavi.

1992 - Boliwia: Uwięzienie Felipe Quispe "El Mallku", radykalnego przywódcy ludności indiańskiej.

1994 - Sri Lanka: Chandrika Kumaratunga objęła funkcję premiera.