Assange odcięty od internetu

[2018-03-28 22:44:56]

Władze Ekwadoru zablokowały dostęp do internetu Julianowi Assange'owi. Decyzja zapadła z powodu ostatniej aktywności założyciela WikiLeaks w mediach społecznościowych.

Ekwador zagroził, iż podejmie "inne środki", jeśli Assange "nie wypełni swojego zobowiązania". W ramach porozumienia nie wolno mu było wysyłać żadnych wiadomości, które mogłyby naruszać stosunki Ekwadoru z innymi państwami.

Nie wiadomo konkretnie w jaki sposób Assange naruszył wspomniane zobowiązanie. Jednak do reakcji Quito doszło po serii jego tweetów, w których określił wydalenie rosyjskich dyplomatów m przez państwa zachodnie po zatruciu Skripala j jego córki mianem "kiepskiej dyplomacji".

Asange od 2012 r. ukrywa się w ekwadorskiej ambasadzie w Londynie przed brytyjską policją, która chce go aresztować za zlekceważenie wezwania do stawienia się w sądzie 29 czerwca 2012 r. Obawia się, on że mógłby zostać wydany władzom USA w związku z ujawnionymi przez WikiLeaks tajnymi amerykańskimi dokumentami dotyczącymi wojska i dyplomacji. Był to największy wyciek informacji w historii USA.

Na początku stycznia br. władze w Londynie odrzuciły wniosek Ekwadoru o przyznanie Assange'owi statusu dyplomatycznego, który umożliwiłby mu opuszczenie Wielkiej Brytanii.

Niedługo po tym służby dyplomatyczne Ekwadoru poinformowały, że przyznano mu obywatelstwo tego kraju.

wch

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 czerwca:

1818 - W Krakowie odbył się uroczysty pogrzeb Tadeusza Kościuszki, przywódcy Insurekcji.

1937 - Decyzją Sztabu Generalnego Hiszpańskiej Armii Ludowej utworzono 150 Brygadę Międzynarodową im. Jarosława Dąbrowskiego, przekształconą następnie w XIII Brygadę Międzynarodową.

1944 - 5 Brygada AK Z. Szendzielarza "Łupaszki" zabiła w zamieszkanej gł. przez Litwinów wsi Dubinki 27 cywilów, w tym kobiety i dzieci.

1950 - Szwajcarskie Zgromadzenie Federalne odmówiło przyznania praw wyborczych kobietom.

1956 - W Egipcie kobiety uzyskały czynne i bierne prawa wyborcze.

1996 - Zmarł Andreas Papandreu, grecki polityk, przywódca socjaldemokratycznej partii PASOK. Stał na czele trzech rządów.

2013 - Opozycyjna lewicowa koalicja wygrała wybory parlamentarne w Albanii.