Brazylia: Ostrzelano kolumnę pojazdów Luli

[2018-03-28 23:47:32]

Na południu Brazylii ostrzelane zostały co najmniej dwa autokary z kolumny pojazdów Luiza Inacio Luli da Silvy, byłego prezydenta, który ponownie chce ubiegać się o ten urząd. Jak poinformowano na twitterowym profilu byłego szefa państwa, nikt nie został ranny.

Na stronie internetowej Partii Pracujących (Partido dos Trabalhadores, PT), do której należy Lula, opublikowano zdjęcie boku jednego z uszkodzonych autokarów, w którym widać otwór wlotowy. Argentyński dziennik Página/12 wskazał, że w stanu Paraná nie przydzielono kolumnie eskorty policyjnej.

Były prezydent napisał na Twitterze o bezprecedensowym akcie przemocy. Jeśli chcą walczyć, niech walczą ze mną w sondażach - podsumował.

Lula był prezydentem Brazylii w latach 2003-2011. Obecnie prowadzi kampanię, walcząc o możliwość startu październikowych wyborach prezydenckich, mimo iż w 2017 r. został skazany za rzekomą korupcję. W przyszłym tygodniu brazylijski Sąd Najwyższy ma podjąć decyzję ws. wniesionej przez Lulę apelacji od tamtego wyroku.

Dochodzenie w sprawie ataku prowadzi policja. Zaledwie dwa tygodnie wcześniej nieznani sprawcy ostrzelali w Rio de Janeiro samochód lewicowej radnej Marielle Franco, która zmarła na miejscu.

wch

Debata o praworządności
Warszawa, Austriackie Forum Kultury, ul. Próżna 7/9
19 listopada (poniedziałek), godz. 18.00-20.00
Brazylia po wyborach prezydenckich
Warszawa, Cafe Kryzys, ul. Wilcza 30
18 listopada (niedziela), godz. 19.00-22.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

19 listopada:

1906 - W Wiedniu rozpoczął swe obrady IX Zjazd PPS. Z partii usunięto członków Wydziału Bojowego, reprezentujących prawe skrzydło partii.

1917 - Urodziła się Indira Gandhi, premier Indii.

1925 - Urodził się Zygmunt Bauman, socjolog, filozof, eseista, jeden z twórców koncepcji postmodernizmu.

1926 - Urodził się Tadeusz Kowalik, ekonomista i działacz społeczny o poglądach socjalistycznych, profesor nauk humanistycznych i ekonomicznych.

1942 - Hitlerowcy zamordowali Brunona Schulza, polskego prozaika żydowskiego pochodzenia, grafik, malarza, rysownika i krytyka literackiego.

1958 - Algierski Front Wyzwolenia Narodowego proklamował Republikę Algierii.

1972 - SPD wygrała wybory parlamentarne w Niemczech, zdobywając 46% głosów.

1987 - Ewa Łętowska została pierwszym Rzecznikiem Praw Obywatelskich.

1995 - W II turze wyborów prezydenckich wygrał Aleksander Kwaśniewski, pokonując Lecha Wałęsę.

2002 - U wybrzeży hiszpańskiej Galicji zatonął tankowiec MT Prestige z ładunkiem 70 tys. ton ropy naftowej, która wydostała się ze zbiorników i zniszczyła unikatowe wybrzeża oraz tradycyjne łowiska galicyjskich rybaków.

2005 - W Katowicach nastąpiło uroczyste odsłonięcie pomnika wojewody Ziętka. Powstał on dzięki Społecznemu Komitetowi Budowy Pomnika Generała Jerzego Ziętka w Katowicach.