Brazylia: Ostrzelano kolumnę pojazdów Luli

[2018-03-28 23:47:32]

Na południu Brazylii ostrzelane zostały co najmniej dwa autokary z kolumny pojazdów Luiza Inacio Luli da Silvy, byłego prezydenta, który ponownie chce ubiegać się o ten urząd. Jak poinformowano na twitterowym profilu byłego szefa państwa, nikt nie został ranny.

Na stronie internetowej Partii Pracujących (Partido dos Trabalhadores, PT), do której należy Lula, opublikowano zdjęcie boku jednego z uszkodzonych autokarów, w którym widać otwór wlotowy. Argentyński dziennik Página/12 wskazał, że w stanu Paraná nie przydzielono kolumnie eskorty policyjnej.

Były prezydent napisał na Twitterze o bezprecedensowym akcie przemocy. Jeśli chcą walczyć, niech walczą ze mną w sondażach - podsumował.

Lula był prezydentem Brazylii w latach 2003-2011. Obecnie prowadzi kampanię, walcząc o możliwość startu październikowych wyborach prezydenckich, mimo iż w 2017 r. został skazany za rzekomą korupcję. W przyszłym tygodniu brazylijski Sąd Najwyższy ma podjąć decyzję ws. wniesionej przez Lulę apelacji od tamtego wyroku.

Dochodzenie w sprawie ataku prowadzi policja. Zaledwie dwa tygodnie wcześniej nieznani sprawcy ostrzelali w Rio de Janeiro samochód lewicowej radnej Marielle Franco, która zmarła na miejscu.

wch

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

23 marca:

1794 - Tadeusz Kościuszko przybył do Krakowa.

1900 - We Frankfurcie nad Menem urodził się Erich Fromm, niemiecki filozof, socjolog, psycholog i psychoanalityk.

1927 - Polskie władze zelegalizowały partię Białoruska Włościańsko-Robotnicza Hromada.

1936 - W Krakowie odbył się solidarnościowy strajk protestacyjny przeciw brutalnej akcji policji w fabryce "Semperit"; doszło do starcia 20-tysięcznej demonstracji z policją; 10 osób zabitych.

1987 - Willy Brandt ustąpił z funkcji przewodniczącego Socjaldemokratycznej Partii Niemiec (SPD).