Prima Aprilis na lewica.pl

[2018-04-02 16:45:41]

Przyjęcie przez oddziały IPN z ziem zachodnich "niekomunistycznych" nazw byłoby wyrazem konsekwencji w ich działaniach. Skoro IPN kwestionuje wszystko co działo się po II Wojnie światowej oraz odbudowę kraju, powinien też wezwać na przykład do renegocjacji przebiegu zachodniej granicy. Została ona przecież ustalona w wyniku "agresji Armii Czerwonej".

Piotr Ciszewski

Wpis o planach dekomunizacji nazw miast był żartem z okazji 1 kwietnia. Niemniej oparliśmy go na faktycznych działaniach Instytutu Pamięci Narodowej, lansujących tezę o rzekomej "zamianie jednej okupacji na drugą", która miała nastąpić w latach 1944-1945.

Przedstawiciele IPN apelowali w przeszłości między innymi o to aby nie czcić czerwonoarmistów poległych podczas wyzwalania ziem Polski. Gdański oddział IPN mówił o "sowieckiej agresji na Gdańsk". Oddział krakowski wydał z kolei film propagandowy przedstawiający "zniewolenie" jakie nastąpiło w wyniku wkroczenia do miasta Armii Czerwonej.

14 października:

1773 - Powstała Komisja Edukacji Narodowej.

1864 - W Strawczynie na Kielecczyźnie urodził się pisarz Stefan Żeromski.

1924 - W Sosnowcu aresztowano działacza komunistycznego Juliana Leszczyńskiego-Leńskiego.

1930 - W Usulutan urodził się Schafik Handal, salwadorski polityk lewicowy, przywódca FMLN. W 2004 r. nieznacznie przegrał w wyborach prezydenckich.

1943 - W hitlerowskim obozie zagłady w Sobiborze wybuchł bunt więźniów.

1944 - Odbył się zjazd założycielski Szwajcarskiej Partii Pracy.

1947 - Wielki strajk komunikacji miejskiej w Paryżu. Trwał 6 dni. Jednocześnie w innych rejonach Francji wybuchły strajki przeciwko drożyźnie i redukcji przydziałów żywności.

1953 - Izraelscy komandosi przeprowadzili atak na przygraniczną jordańską wioskę Quibya, wysadzając 42 domy, szkołę i meczet, w wyniku czego zginęło 75 Arabów.

1969 - Olof Palme został premierem Szwecji.

1999 - W Londynie zmarł Julius Nyerere, socjalistyczny polityk tanzański, w latach 1964-1985 prezydent Tanzanii.