Blisko 30% m這dych ludzi pracuje w weekendy

[2018-04-05 22:47:42]

Zgodnie z nowymi danymi Europejskiego Urz璠u Statystycznego 29,6% m這dych pracownik闚 w UE (w wieku od 15 do 34 lat) w 2016 roku regularnie pracowa這 w weekendy.

Najwy窺zy odsetek m這dych os鏏 pracuj帷ych w weekendy by w Grecji – 47,5%, w Holandii – 40,7%, we W這szech – 40,5% i w Irlandii – 40,3%. Najmniej m這dych ludzi pracuj帷ych w weekendy by這 na W璕rzech – 11%, w Portugalii – 12,2%, w Polsce – 13% i w Chorwacji – 17,6%.

W tym samym raporcie Eurostat zapyta, jaki w 2016 roku by odsetek m這dych pracownik闚, kt鏎ych tygodniowy czas pracy w g堯wnym zawodzie przekracza 49 godzin. W ca貫j UE takich os鏏 jest 7,1%. Najwi璚ej os鏏 z tak d逝gim czasem pracy by這 w Grecji – 14,9%, Wielkiej Brytanii – 12,2% oraz w Polsce i na Cyprze – po 10,9%. Najni窺zy odsetek m這dych ludzi d逝go pracuj帷ych by na Litwie – 1,3%, na υtwie – 2,1%, w Holandii – 2,3% oraz w Szwecji i Bu貪arii – po 2,4%.

Piotr Szumlewicz

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 pa寮ziernika!
Warszawa, Pa豉c Staszica, ul. Nowy 安iat 72
do 19 pa寮ziernika 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wroc豉wska lewico?
Wroc豉w, ul. Ko陶徠aja 31
25 pa寮ziernika (czwartek), godz. 18.00
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

Wi璚ej og這sze...

15 pa寮ziernika:

1817 - W Solurze w Szwajcarii zmar Tadeusz Ko軼iuszko, przyw鏚ca Insurekcji, autor znosz帷ego podda雟two ch這p闚 Uniwersa逝 Po豉nieckiego.

1905 - Na posiedzeniu II Rady Partyjnej PPS w Mi雟ku Litewskim Organizacja Spiskowo-Bojowa PPS zosta豉 przekszta販ona w Organizacj Bojow PPS (zwan r闚nie „Centraln Boj闚k”). Szefem Wydzia逝 Bojowego mianowano J霩efa Pi連udskiego.

1907 - Urodzi si Varian Fry, ameryka雟ki dziennikarz, kt鏎y kierowa w czasie II wojny 鈍iatowej sieci pomocy dla uchod嬈闚 z Francji. Jego sie pomog豉 ocali ok. 2 tys. 砰d闚 i antyfaszyst闚.

1923 - Pocz徠ek 3-dniowego strajku g鏎nik闚 Zag喚bia D帳rowskiego; postulaty p豉cowe.

1923 - Urodzi si Italo Calvino, jeden z najwa積iejszych w這skich pisarzy i eseist闚 XX wieku, 1945-56 - dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1926 - Urodzi si francuski lewicowy filozof i historyk Michel Foucault. W latach 1958-59 dyrektor Centrum Francuskiego na Uniwersytecie Warszawskim. Autor m.in. "Historii seksualno軼i".

1937 - Strajk student闚 篡dowskich protestujacych przeciwko wprowadzeniu getta 豉wkowego.

1938 - Zmar Tadeusz Reger, wsp馧tw鏎ca ruchu socjalistycznego na 奸御ku Cieszy雟kim, parlamentarzysta, dzia豉cz kulturalno-o鈍iatowy, cz這nek w豉dz naczelnych PPS.

1964 - W. Brytania: Partia Pracy wygra豉 wybory parlamentarne.

1978 - Marek Kota雟ki za這篡 w G這skowie pierwsze centrum Monaru.

2013 - Antje Jackel幯 zosta豉 wybrana na arcybiskupa Uppsali i pierwsz kobiet-prymasa w historii Ko軼io豉 Szwecji.

2014 - Filipe Nyusi z centrolewicowej partii FRELIMO wygra wybory prezydenckie w Mozambiku, uzyskuj帷 57% g這s闚.