Blisko 30% m這dych ludzi pracuje w weekendy

[2018-04-05 22:47:42]

Zgodnie z nowymi danymi Europejskiego Urz璠u Statystycznego 29,6% m這dych pracownik闚 w UE (w wieku od 15 do 34 lat) w 2016 roku regularnie pracowa這 w weekendy.

Najwy窺zy odsetek m這dych os鏏 pracuj帷ych w weekendy by w Grecji – 47,5%, w Holandii – 40,7%, we W這szech – 40,5% i w Irlandii – 40,3%. Najmniej m這dych ludzi pracuj帷ych w weekendy by這 na W璕rzech – 11%, w Portugalii – 12,2%, w Polsce – 13% i w Chorwacji – 17,6%.

W tym samym raporcie Eurostat zapyta, jaki w 2016 roku by odsetek m這dych pracownik闚, kt鏎ych tygodniowy czas pracy w g堯wnym zawodzie przekracza 49 godzin. W ca貫j UE takich os鏏 jest 7,1%. Najwi璚ej os鏏 z tak d逝gim czasem pracy by這 w Grecji – 14,9%, Wielkiej Brytanii – 12,2% oraz w Polsce i na Cyprze – po 10,9%. Najni窺zy odsetek m這dych ludzi d逝go pracuj帷ych by na Litwie – 1,3%, na υtwie – 2,1%, w Holandii – 2,3% oraz w Szwecji i Bu貪arii – po 2,4%.

Piotr Szumlewicz

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Czy Morawiecki sprzeda emeryt闚 banksterom?
Warszawa, Al. Ujazdowskie 6A
21 maja (wtorek), godz. 17.00-19.00
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

20 maja:

1881 - Urodzi豉 si Natalia G御iorowska, historyczka, badaczka dziej闚 ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu 鏚zkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w υdzi, cz這nkini PAN.

1891 - Urodzi si Earl Browder, sekretarz generalny Komunistycznej Partii USA w latach 1932-45.

1945 - Ukaza si pierwszy numer "Expressu Wieczornego", kt鏎ego za這篡cielem i redaktorem naczelnym by cz這nek PPS Rafa Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodzi豉 si Nancy Fraser, ameryka雟ka teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szko造 frankfurckiej.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniaj帷y systemowy charakter tortur, gwa速闚 i poni瘸nia dzieci przez katolickich ksi篹y i zakonnice, zarz康zaj帷ych o鈔odkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) zosta prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegaj帷y si o reelekcj Nicol嫳 Maduro wygra w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.