Debata o handlu w niedzielę

[2018-04-07 00:35:03]

5 kwietnia 2018 roku w Centrum Partnerstwa Społecznego Dialog odbyła się dyskusja na temat funkcjonowania ustawy ograniczającej handel w niedzielę. W debacie wzięli udział przedstawiciele reprezentatywnych związków zawodowych, organizacji pracodawców, Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej oraz Państwowej Inspekcji Pracy.

Zdecydowana większość zebranych krytycznie oceniła ustawę o handlu w niedzielę, wskazując na jej liczne braki i niejasności interpretacyjne. Swoje zastrzeżenia zgłosili tak przedstawiciele związków zawodowych, jak też największych organizacji pracodawców oraz Polskiej Izby Handlu. Wskazywano między innymi na niejasności odnośnie pracy w niedzielę w centrach logistycznych i dystrybucyjnych, jak też w handlu internetowym, nieprecyzyjne zapisy dotyczące różnych zwolnień od obowiązywania ustawy. Uczestnicy zgadzali się też w tym, że ustawa jest niechlujnie przygotowana i pozwala na różne interpretacje.

OPZZ reprezentował ekspert i doradca centrali, Piotr Szumlewicz, który zauważył, że dyskusja na temat kształtu ustawy powinna odbyć się wiele miesięcy wcześniej w ramach Rady Dialogu Społecznego. Na ten punkt zwracali też uwagę przedstawiciele Forum Związków Zawodowych i Business Centre Club. Szumlewicz przypomniał o postulacie OPZZ, aby za każdą pracę w niedzielę wprowadzić znacznie wyższe wynagrodzenia niż za pracę w dni powszednie. Podkreślił, że ustawa dowartościowuje małe sklepy, w których płace są najniższe, a prawa pracownicze najczęściej łamane. Zwrócił też uwagę, że w uzasadnieniu obowiązującej ustawy mówi się o tym, że liczba osób pracujących w niedzielę wcale nie zmniejszy się, a jedynie siła robocza zostanie przeniesiona na samozatrudnienie i do innych branż, w tym np. gastronomicznej. Jego zdaniem taka zmiana może być niekorzystna dla pracowników. Szumlewicz podkreślił również, że warto by skracać czas pracy, a jeżeli ustawodawca chciałby wprowadzić wolne niedziele, to powinien np. wpisać w ustawę obligatoryjnie dwie wolne niedziele dla każdego pracownika. Zdaniem eksperta OPZZ ustawa nie daje żadnej dodatkowej ochrony dla pracowników handlu wyłączonych z obowiązywania ustawy.

Z partnerów społecznych jedynie przedstawiciele NSZZ Solidarność chwalili ustawę, choć oni też przyznali, że część jej zapisów jest nieostra. Reprezentujący MRPiPS, Stanisław Szwed zapowiedział, że wkrótce odbędzie się kolejne spotkanie dotyczące funkcjonowania ustawy o handlu w niedzielę. Nie odniósł się jednak do kwestii, czy jest planowana nowelizacja ustawy.

Agnieszka Mrozik

4 sierpnia:

1919 - Do Budapesztu, w celu likwidacji Węgierskiej Republiki Rad, wkroczyły wojska rumuńskie i czechosłowackie.

1937 - "Gazeta Polska" opublikowała informację o aresztowaniu w Moskwie Sekretarza Generalnego KPP Juliana Leszczyńskiego-Leńskiego; Sekretariat Krajowy KPP uznał publikację za prowokację i atak na partię.

1944 - Zginął Krzysztof Kamil Baczyński, wybitny poeta, powstaniec, w gimnazjum członek Organizacji Młodzieży Socjalistycznej „Spartakus”, współpracownik konspiracyjnych pism młodzieży socjalistycznej - „Drogi” oraz „Płomieni”

1974 - Włochy: 12 osób zginęło w przeprowadzonym przez włoskich neofaszystów zamachu bombowym na pociąg ekspresowy relacji Rzym - Monachium.

1983 - W Górnej Wolcie (dziś Burkina Faso) doszło do zamachu stanu, w wyniku którego prezydentem został lewicowiec Thomas Sankara.

1993 - RPA: Czarnoskóra Yvy Metsepe-Casaburri została szefową państwowego radia i telewizji.

2004 - Czechy: Socjaldemokrata Stanislav Gross został premierem.

2005 - Izrael: W Szefaram dezerter z armii izraelskiej E.Natan-Zada otworzył ogień z autobusu, zabijając 4 izraelskich Arabów i raniąc 22 innych.

2016 - Nepal: Prachanda, lider maoistowskiej Komunistycznej Partii Nepalu został po raz drugi premierem.