Węgry: Fidesz wygrywa po raz kolejny (akt.)

[2018-04-08 22:23:37]

Fidesz, partia premiera Victora Orbana, w niedzielnych wyborach zdobyła 48,51 proc. głosów - ogłoszono po obliczeniu 98,5 proc. oddanych głosów.

Drugie miejsce zajął prawicowy Jobbik z wynikiem 19,51 proc., a trzecie - centrolewicowa koalicja MSZP-Dialog dla Węgier z wynikiem 12,33 proc. Na czwartym miejscu znaleźli się Zieloni z partii Polityka Może Być Inna (LMP), a na piątym - centrolewicowa Koalicja Demokratyczna (DK) z 5,58 proc. głosów.

Koalicja rządząca FIDESZ i Chrześcijańsko-Demokratyczną Partii Ludowej (KDNP) zdobyła 134 mandaty i tym samym będzie dysponowała konstytucyjną większością 2/3 głosów w 199-osobowym parlamencie. Jobbik uzyskał 25 mandatów, MSZP-Dialog - 20, LMP - 8, a DK - 9.

Głosowanie miało zakończyć się o godzinie 19.00. Jednak o tej porze w kolejkach do głosowania nadal stało wielu Węgrów. W związku z tym niektóre lokale wyborcze zamknięto później niż planowano. Zgodnie z zapowiedzią Narodowego Biura Wyborczego, wszyscy, którzy do godz. 19 stanęli w kolejce do lokali wyborczych, mogli zagłosować. W niektórych miejscach oznaczało to duże przesunięcie godziny zamknięcia lokali.

Ostatecznie frekwencja sięgnęła niemal 70 proc.

wch

Z czego wynika przewaga mediów prawicowo-liberalnych w Polsce?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
24 maja (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1997 - Odbyło się referendum w sprawie przyjęcia nowej Konstytucji RP.

2000 - Po trwającej 22 lata okupacji wojska Izraela wycofały się z południowego Libanu.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.