Węgry: Fidesz wygrywa po raz kolejny (akt.)

[2018-04-08 22:23:37]

Fidesz, partia premiera Victora Orbana, w niedzielnych wyborach zdobyła 48,51 proc. głosów - ogłoszono po obliczeniu 98,5 proc. oddanych głosów.

Drugie miejsce zajął prawicowy Jobbik z wynikiem 19,51 proc., a trzecie - centrolewicowa koalicja MSZP-Dialog dla Węgier z wynikiem 12,33 proc. Na czwartym miejscu znaleźli się Zieloni z partii Polityka Może Być Inna (LMP), a na piątym - centrolewicowa Koalicja Demokratyczna (DK) z 5,58 proc. głosów.

Koalicja rządząca FIDESZ i Chrześcijańsko-Demokratyczną Partii Ludowej (KDNP) zdobyła 134 mandaty i tym samym będzie dysponowała konstytucyjną większością 2/3 głosów w 199-osobowym parlamencie. Jobbik uzyskał 25 mandatów, MSZP-Dialog - 20, LMP - 8, a DK - 9.

Głosowanie miało zakończyć się o godzinie 19.00. Jednak o tej porze w kolejkach do głosowania nadal stało wielu Węgrów. W związku z tym niektóre lokale wyborcze zamknięto później niż planowano. Zgodnie z zapowiedzią Narodowego Biura Wyborczego, wszyscy, którzy do godz. 19 stanęli w kolejce do lokali wyborczych, mogli zagłosować. W niektórych miejscach oznaczało to duże przesunięcie godziny zamknięcia lokali.

Ostatecznie frekwencja sięgnęła niemal 70 proc.

wch

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 lutego:

1929 - Rozpoczął swe obrady II Zjazd OM TUR, który postanowił rozszerzyć masową działalność polityczną organizacji i zwiększyć jej autonomię w łonie TUR.

1935 - W wieku 100 lat zmarł w Warszawie Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1946 - Nosząca znamiona ludobójstwa zbrodnia oddziału Narodowego Zjednoczenia Wojskowego, dokonana w miejscowości Szpaki na Podlasiu, którą spalono i zamordowano 5 jej mieszkańców.

1980 - Prawicowy reżim wojskowy Gwatemali dokonał masakry studentów i chłopów okupujących pokojowo ambasadę Hiszpanii.

1986 - Zmarła Alva Myrdal, szwedzka dyplomatka i socjolożka, działaczka na rzecz międzynarodowego rozbrojenia, laureatka pokojowej nagrody Nobla w 1982; żona Gunnara Myrdala.

1990 - W Bułgarii wprowadzono aborcję na życzenie w pierwszych 12 tygodniach ciąży.

2009 - Jóhanna Sigurðardóttir z socjaldemokratycznego Sojuszu została premierem Islandii.

2011 - Rewolucja w Egipcie: Odbył się tzw. "Marsz Miliona".