Spadł odsetek pracowników objętych układami zbiorowymi

[2018-04-15 01:39:02]

Z najnowszego raportu Europejskiego Instytutu Związkowego ETUI wynika, że liczba pracowników objętych układami zbiorowymi należy w Polsce do najniższych w Unii Europejskiej, a w większości państw UE spada zasięg rokowań zbiorowych.

W 2016 r. najwięcej pracowników było objętych układami zbiorowymi we Francji – aż 99%, w Austrii – 98%, w Belgii – 96% i w Szwecji – 90%. Najgorzej wygląda sytuacja na Litwie – zaledwie 7%, na Łotwie – 15%, w Polsce – 15% i w Estonii – 19%.

W latach 2000-2016 odsetek pracowników objętych układami zbiorowymi zmniejszył się w prawie wszystkich badanych krajach. Największy spadek nastąpił w Grecji – o 42 pkt proc. i na Słowenii – o 35 pkt proc.. W Polsce odsetek pracowników objętych układami zbiorowymi zmniejszył się z 25% do 15%. Jedynym krajem, w którym wzrosła skala układów zbiorowych, była Finlandia. W Belgii, Austrii i Włoszech liczba pracowników objętych układami nie uległa zmianie.

Piotr Szumlewicz

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.