Niemcy: Obchody 200. rocznicy urodzin Karola Marksa

[2018-05-05 20:22:03]

Odsłonięcie monumentalnego pomnika Karola Marksa w jego rodzinnym Trewirze stanowiło jeden z kulminacyjnych punktów obchodów 200. rocznicy jego urodzin.

Monument filozofa, urodzonego 5 maja 1818 r. w Trewirze, stanął nieopodal rodzinnego domu Marksów i pochodzącej z czasów rzymskich zabytkowej bramy miejskiej Porta Nigra.

Ponad czterometrowy, ważący 2,3 ton, pomnik dłuta chińskiego artysty Wu Weishana, jest darem władz w Pekinie.

Władze Trewiru wyraziły nadzieję, że monument będzie tam stał także na 250. i 300. urodziny najbardziej znanego syna miasta.

Jubileuszowe, trwające dwa dni obchody, otworzyła w piątek uroczystość w Bazylice Konstantyna w Trewirze. Przybyli na nią liczni prominentni goście ze świata polityki, w tym szef Komisji Europejskiej Jean-Claude Juncker. W swoim przemówieniu chadecki polityk bronił Marksa argumentując, że nie można zrzucać na niego odpowiedzialności za zbrodnie komunistycznych dyktatur.

wch

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.