Policja wkracza na konferencję o Marksie

[2018-05-14 23:06:41]

W piątek 11 maja doszło do interwencji policji w ośrodku Uniwersytetu Szczecińskiego w nadmorskim Pobierowie. Podczas konferencji naukowej zorganizowanej przez czasopismo filozoficzne „Nowa Krytyka” z okazji 200 rocznicy urodzin Karola Marksa do budynku – gdzie trwały obrady – wkroczyło trzech funkcjonariuszy miejscowej policji działających na polecenie Prokuratury Rejonowej Szczecin-Zachód.

Konferencja była kolejną już odsłoną całego cyklu spotkań naukowych poświęconych m.in. marksizmowi, który rozpoczął się w 2010 roku. Organizujące konferencję czasopismo filozoficzne „Nowa Krytyka” obchodziło w zeszłym roku 25-lecie swojego istnienia. W samej konferencji uczestniczyło natomiast 26 naukowców z całej Polski, w tym profesorowie, doktorzy i doktoranci oraz studenci m.in. z Uniwersytetu Warszawskiego, Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu czy Uniwersytetu Szczecińskiego.

Policja działająca na polecenie prokuratury miała za zadanie zbadać, czy podczas konferencji nie doszło do propagowania totalitarnego ustroju państwa. Policja wkroczyła na teren ośrodka bez wiedzy oraz zgody Rektora Uniwersytetu Szczecińskiego. Funkcjonariusze naruszyli w ten sposób art. 227 ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym, na co w swoim oświadczeniu zwróciły uwagę władze Uniwersytetu Szczecińskiego.

Program konferencji cały czas był publicznie dostępny, a sfotografowane przez funkcjonariuszy w ramach zbierania dowodów okładki czasopisma wraz z całą treścią numerów pozostają dostępne w sieci. Interwencja policji trwała około 30 minut, po czym funkcjonariusze wylegitymowali także prof. Jerzego Kochana.

Za zaistniałą sytuację organizatorów konferencji oraz władze Uniwersytetu Szczecińskiego przeprosił Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji. Przedstawiciele szczecińskiej Prokuratury podczas konferencji prasowej bronili jednak legalności swojej decyzji, usprawiedliwiając ją koniecznością zbierania materiału dowodowego w sprawie.

Tymoteusz Kochan

Debata - Czy możemy pracować krócej?
Piaseczno, "Odjazd", ul. Sienkiewicza 14
28 czerwca (czwartek), godz. 19.30
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

24 czerwca:

1793 - Rewolucyjny Konwent uchwalił konstytucję Republiki Francuskiej gwarantującą po raz pierwszy w historii powszechne prawo wyborcze.

1901 - Otwarto pierwszą wystawę prac Pabla Picassa, hiszpańskiego malarza przez lata związanego z lewicą.

1902 - Urodziła się Lidia Ciołkoszowa, działaczka PPS, historyczka. Żona Adama Ciołkosza. Od 1979 przewodnicząca PPS na obczyźnie, od 1990 honorowa przewodniczaca PPS w kraju.

1905 - W Warszawie PPS zorganizowała powszechny strajk solidarności z robotnikami Łodzi.

1905 - Zmarł Kazimierz Kelles-Krauz, filozof, socjolog, publicysta, pedagog; działacz i teoretyk Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich, później Polskiej Partii Socjalistycznej.

1931 - Xiang Zhongfa, chiński działacz komunistyczny i związkowy, stracony przez żołnierzy Kuomintangu.

1944 - Na stacji kolejowej Ryczów k. Wadowic zginął w walce z Niemcami Adam Rysiewicz, sekretarz OKR (WRN) Kraków.

1945 - W Paryżu powstał Komitet Sekcji Odrodzonej PPS.

1957 - Tajni agenci dominikańskiego dyktatora Rafaela Trujillo przeprowadzili nieudany zamach na centrolewicowego prezydenta Wenezueli Rómulo Betancourta, co wywołało międzynarodowy skandal.

1960 - Patrice Lumumba został pierwszym premierem Demokratycznej Republiki Konga.

1999 - Starcia pracowników radomskich zakładów zbrojeniowych Łucznik z policją przed gmachem MON w Warszawie.

2006 - Prezydent Filipin Gloria Macapagal-Arroyo podpisała ustawę znoszącą karę śmierci.

2010 - Julia Gillard została pierwszą kobietą-premierem Australii.