Policja wkracza na konferencję o Marksie

[2018-05-14 23:06:41]

W piątek 11 maja doszło do interwencji policji w ośrodku Uniwersytetu Szczecińskiego w nadmorskim Pobierowie. Podczas konferencji naukowej zorganizowanej przez czasopismo filozoficzne „Nowa Krytyka” z okazji 200 rocznicy urodzin Karola Marksa do budynku – gdzie trwały obrady – wkroczyło trzech funkcjonariuszy miejscowej policji działających na polecenie Prokuratury Rejonowej Szczecin-Zachód.

Konferencja była kolejną już odsłoną całego cyklu spotkań naukowych poświęconych m.in. marksizmowi, który rozpoczął się w 2010 roku. Organizujące konferencję czasopismo filozoficzne „Nowa Krytyka” obchodziło w zeszłym roku 25-lecie swojego istnienia. W samej konferencji uczestniczyło natomiast 26 naukowców z całej Polski, w tym profesorowie, doktorzy i doktoranci oraz studenci m.in. z Uniwersytetu Warszawskiego, Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu czy Uniwersytetu Szczecińskiego.

Policja działająca na polecenie prokuratury miała za zadanie zbadać, czy podczas konferencji nie doszło do propagowania totalitarnego ustroju państwa. Policja wkroczyła na teren ośrodka bez wiedzy oraz zgody Rektora Uniwersytetu Szczecińskiego. Funkcjonariusze naruszyli w ten sposób art. 227 ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym, na co w swoim oświadczeniu zwróciły uwagę władze Uniwersytetu Szczecińskiego.

Program konferencji cały czas był publicznie dostępny, a sfotografowane przez funkcjonariuszy w ramach zbierania dowodów okładki czasopisma wraz z całą treścią numerów pozostają dostępne w sieci. Interwencja policji trwała około 30 minut, po czym funkcjonariusze wylegitymowali także prof. Jerzego Kochana.

Za zaistniałą sytuację organizatorów konferencji oraz władze Uniwersytetu Szczecińskiego przeprosił Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji. Przedstawiciele szczecińskiej Prokuratury podczas konferencji prasowej bronili jednak legalności swojej decyzji, usprawiedliwiając ją koniecznością zbierania materiału dowodowego w sprawie.

Tymoteusz Kochan

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.