USA: Bieda powszechna wśród Amerykanów

[2018-05-26 00:44:45]

Ponad 50 mln amerykańskich gospodarstw domowych nie ma dochodów wystarczających na opłaty za czynsz, żywność, opiekę zdrowotną, przedszkole, transport oraz rachunki za telefony komórkowe - wynika z raportu United Way ALICE Project. Według raportu jest to aż 43 proc. wszystkich gospodarstw domowych w USA.

Z raportu przedstawionego przez CNN wynika także, że ponad 16 mln amerykańskich gospodarstw domowych żyje w biedzie. Liczba gospodarstw domowych, w których zarobki nie starczają na podstawowe potrzeby życiowe i bytowe, podwoiła się i wynosi 34,7 mln.

Z największymi problemami związywanymi z biedą borykają się stany: Kalifornia, Nowy Meksyk i Hawaje. Aż 49 proc. gospodarstw domowych cierpi tam niedostatek. Stosunkowo najlepsza sytuacja panuje w Dakocie Północnej, gdzie biedy doświadcza "tylko" 32 proc. gospodarstw domowych.

Ekonomista Robert C. Allen oszacował granicę skrajnego ubóstwa w krajach bogatej północy na 4 dol. dziennie. W krajach rozwiniętych 13,8 mln osób żyje w krańcowej biedzie, z tego aż 5,3 mln w USA.

Według zeszłorocznego raportu Banku Światowego w USA 3,2 mln ludzi żyło nawet za mniej niż 1,90 dol. dziennie.

wch

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
” Świat 10 lat po kryzysie. Co dalej?” -dyskusja
Warszawa, Centrum Konferencyjne Zielna, ul. Zielna 37
26 marca (wtorek), godz. 18.00

25 marca:

1873 - W Mainz (Moguncji) urodził się Rudolf Rocker, jeden z głównych teoretyków anarchosyndykalizmu, twórca Międzynarodowego Zrzeszenia Robotników (IWA).

1918 - Białoruś ogłosiła niepodległość. Powstała Białoruska Republika Ludowa.

1936 - Pogrzeb robotników zabitych poczas demonstracji z 23 marca; współcześni określali jego rozmiary jako porównywalne z pogrzebem Józefa Piłsudskiego.

1946 - Urodził się Daniel Bensaïd, filozof, teoretyk francuskiego trockizmu.

1947 - USA: W wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Centralii w stanie Illinois zginęło 111 górników.

1957 - Przedstawiciele rządów Francji, Włoch, Niemiec, Belgii, Holandii i Luksemburga podpisali Traktaty rzymskie, tworzące Europejską Wspólnotę Gospodarczą (EWG).

1969 - John Lennon i Yoko Ono w Amsterdamie rozpoczęli pierwszą akcję Bed-In for Peace.