Hiszpania: Socjalista nowym premierem

[2018-06-04 23:44:31]

Pedro Sánchez z Partii Socjalistycznej (PSOE) został 2 czerwca nowym premierem Hiszpanii.

Ten 46-letni polityk i ekonomista, lider centrolewicowej PSOE od 2014 r., otrzymał nominację na nowego szefa rządu po tym, jak w wyniku przegłosowania wotum nieufności upadł rządzący od 7 lat konserwatywny gabinet Mariano Rajoya. Konstruktywny wniosek PSOE przeszedł stosunkiem 180 do 169 głosów. Oprócz socjalistów poparli go: Unidos Podemos, Compromis, Nueva Canarias, baskijskie partie PNV i EH Bildu, a także dwa separatystyczne ugrupowania z Katalonii: ERC i PdeCAT. Przeciwni dymisji premiera byli ludowcy, a także Ciudadanos, UPN i Foro Asturias.

Sánchez złożył ślubowanie przed królem Filipem VI, w obecności poprzedniego premiera. Podczas roty przysięgi na ceremonialnym stole leżał jedynie egzemplarz hiszpańskiej konstytucji. Zabrakło na nim tym razem Biblii oraz krzyża, które obecne były przy ślubowaniu wszystkich jego poprzedników. Sanchez chciał w ten sposób podkreślić świeckość hiszpańskiego państwa. Jest on zdeklarowanym ateistą.

Zapowiedź Sáncheza, że będzie chciał stworzyć rząd, który utrzyma się przez dwa lata, a więc do zaplanowanych na 2020 r. wyborów parlamentarnych, wydaje się więc być nieco na wyrost. Już samo tworzenie rządu nie będzie łatwym zadaniem. PSOE to druga siła polityczna w kraju, ale w liczącym 350 miejsc Kongresie Deputowanych, posiada tylko 84 mandaty. Hiszpański parlament jest obecnie najbardziej rozdrobniony od wielu lat i Sanchez będzie musiał poszukać koalicjantów. Naturalnym sojusznikiem wydaje się być lewicowa partia Podemos. Poparła ona wniosek PSOE o odwołanie rządu Rajoya. Ich współpraca może być mocno utrudniona. Oba ugrupowania rywalizują bowiem o podobny elektorat. Nawet razem nie dysponują one jednak parlamentarną większością. By przeszedł wniosek o wotum nieufności niezbędne było poparcie mniejszych ugrupowań regionalnych, m.in. baskijskich nacjonalistów i katalońskiej lewicy. Nie wiadomo jednak czy zechcą one wejść do koalicji bądź wesprzeć ją z zewnątrz.

wch

fot. Wikimedia Commons

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1819 - Simón Bolívar proklamował Republikę Kolumbii.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1940 - Urodził się Tabaré Vazquez, urugwajski polityk centrolewicowy, lekarz, były prezydent Urugwaju.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2015 - Carlos Agostinho do Rosário z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.