Pamięci Lipskich

[2018-06-13 21:05:00]

Pamiątkowa tablica ku czci Jana Józefa Lipskiego i jego żony Marii została odsłonięta na domu przy Konopczyńskiego 4A w Warszawie.

Uroczystość odbyła się we wtorek 12 czerwca br. z udziałem władz Warszawy, uczestników opozycji demokratycznej z czasów PRL: Andrzeja Wielowieyskiego i Henryka Wujca oraz dzieci Lipskich - Jana Tomasza Lipskiego i Agnieszki Onyszkiewicz.

- W tym domu mieszkał, wraz z żoną Marią Lipską (1928-2016), Jan Józef Lipski (1926-1991), żołnierz AK, uczestnik powstania warszawskiego, historyk literatury, współzałożyciel Komitetu Obrony Robotników, przywódca PPS, senator RP. "Wierzących i niewierzących - uformował nas nakaz miłości bliźniego” - pisał. Żył godnie z tym nakazem. Demokratyczną opozycję uczył, jak troskę o sprawiedliwość i prawa człowieka łączyć z wiernością niepodległej Polsce - głosi napis na tablicy.

Jan Józef Lipski był polonistą, publicystą i krytykiem literackim. W okresie PRL był działaczem opozycji demokratycznej, twórcą Klubu Krzywego Koła, sygnatariuszem "Listu 34" i współzałożycielem Komitetu Obrony Robotników. Jako jedyny z KOR-owców poparł inicjatywę odrodzenia Polskiej Partii Socjalistycznej - od 1987 r. był przewodniczącym Rady Naczelnej ugrupowania. W wyborach 1989 r. został wybrany senatorem I kadencji. Zmarł w 1991 r.

Marek Tobolewski

Zapraszam

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1954 - Otwarcie pierwszej na świecie elektrowni jądrowej w Obnińsku koło Moskwy.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.