Pamięci Lipskich

[2018-06-13 21:05:00]

Pamiątkowa tablica ku czci Jana Józefa Lipskiego i jego żony Marii została odsłonięta na domu przy Konopczyńskiego 4A w Warszawie.

Uroczystość odbyła się we wtorek 12 czerwca br. z udziałem władz Warszawy, uczestników opozycji demokratycznej z czasów PRL: Andrzeja Wielowieyskiego i Henryka Wujca oraz dzieci Lipskich - Jana Tomasza Lipskiego i Agnieszki Onyszkiewicz.

- W tym domu mieszkał, wraz z żoną Marią Lipską (1928-2016), Jan Józef Lipski (1926-1991), żołnierz AK, uczestnik powstania warszawskiego, historyk literatury, współzałożyciel Komitetu Obrony Robotników, przywódca PPS, senator RP. "Wierzących i niewierzących - uformował nas nakaz miłości bliźniego” - pisał. Żył godnie z tym nakazem. Demokratyczną opozycję uczył, jak troskę o sprawiedliwość i prawa człowieka łączyć z wiernością niepodległej Polsce - głosi napis na tablicy.

Jan Józef Lipski był polonistą, publicystą i krytykiem literackim. W okresie PRL był działaczem opozycji demokratycznej, twórcą Klubu Krzywego Koła, sygnatariuszem "Listu 34" i współzałożycielem Komitetu Obrony Robotników. Jako jedyny z KOR-owców poparł inicjatywę odrodzenia Polskiej Partii Socjalistycznej - od 1987 r. był przewodniczącym Rady Naczelnej ugrupowania. W wyborach 1989 r. został wybrany senatorem I kadencji. Zmarł w 1991 r.

Marek Tobolewski

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.

1949 - Zawieszenie broni w wojnie izraelsko-arabskiej.