GUS: Stopa bezrobocia wynosi 6,1%

[2018-06-28 01:21:33]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w maju 2018 r. Wynika z nich, że pod koniec maja stopa bezrobocia wyniosła 6,1% i w porównaniu do maja 2017 r. spadła o 1,3 pkt. proc., a w porównaniu do kwietnia 2018 r. spadła o 0,2 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec maja zarejestrowanych było 1002,2 tys. bezrobotnych, czyli o 199,9 tys. mniej niż rok wcześniej i o 40,4 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

W maju bez prawa do zasiłku było 85,3% bezrobotnych, czyli o 0,4 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 10,5%, kujawsko-pomorskim – 9,1%, podkarpackim – 9,0%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 3,4%, śląskie – 4,7%, małopolskie – 4,9%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 24,0%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 20,5%, łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 20,4%, bartoszyckim (woj. warmińsko-mazurskie) – 18,7%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,3%, w powiecie wolsztyńskim (woj. wielkopolskie) – 1,5%, poznańskim (woj. wielkopolskie) – 1,6% oraz w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) i w Warszawie – po 1,8%.

Piotr Szumlewicz

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

18 września:

1809 - Urodził się Armand Barbès, rewolucjonista francuski. W 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1919 - Holandia przyznała kobietom prawa wyborcze.

1934 - ZSRR wstąpił do Ligi Narodów.

1981 - We Francji została zniesiona kara śmierci.

1998 - Rozpoczęcie obrad XXXV Kongresu PPS; Piotr Ikonowicz przewodniczącym RN; Jan Mulak Honorowym Przewodniczącym PPS.

2005 - W wyborach parlamentarnych w Niemczech koalicja CDU/CSU zdobyła 35,2% (225 mandatów), SPD - 34,3% (222), FDP - 9,8% (61), Partia Lewicy - 8,7% (54), Zieloni - 8,1% (51).

2009 - W wyniku wybuchu metanu kopalni "Wujek-Śląsk" w Rudzie Śląskiej śmierć poniosło 20 górników, 36 zostało rannych.