GUS: Stopa bezrobocia wynosi 6,1%

[2018-06-28 01:21:33]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w maju 2018 r. Wynika z nich, że pod koniec maja stopa bezrobocia wyniosła 6,1% i w porównaniu do maja 2017 r. spadła o 1,3 pkt. proc., a w porównaniu do kwietnia 2018 r. spadła o 0,2 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec maja zarejestrowanych było 1002,2 tys. bezrobotnych, czyli o 199,9 tys. mniej niż rok wcześniej i o 40,4 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

W maju bez prawa do zasiłku było 85,3% bezrobotnych, czyli o 0,4 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 10,5%, kujawsko-pomorskim – 9,1%, podkarpackim – 9,0%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 3,4%, śląskie – 4,7%, małopolskie – 4,9%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 24,0%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 20,5%, łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 20,4%, bartoszyckim (woj. warmińsko-mazurskie) – 18,7%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,3%, w powiecie wolsztyńskim (woj. wielkopolskie) – 1,5%, poznańskim (woj. wielkopolskie) – 1,6% oraz w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) i w Warszawie – po 1,8%.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.