Eurostat: Stopa bezrobocia w UE spadła do 7%

[2018-07-05 23:42:10]

Eurostat przedstawił dane na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w maju bieżącego roku. Zgodnie z nimi bezrobocie w UE-28 spadło z 7,7% w maju 2017 roku do 7,0% w maju 2018 roku. W kwietniu bieżącego roku stopa bezrobocia również wynosiła 7,0%. W strefie euro poziom bezrobocia w maju 2018 roku wynosił 8,4%, a rok wcześniej 9,2%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Czechach – 2,3%, na Malcie – 3,4% i w Niemczech – 3,7%. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 20,1% (dane z marca bieżącego roku), w Hiszpanii – 15,8% i we Włoszech – 10,7%.

W ciągu ostatniego roku we wszystkich krajach UE odnotowano spadek stopy bezrobocia. Największy spadek odnotowano na Cyprze (z 11,4% do 8,4%) i w Chorwacji (z 11,3% do 8,9%). Bezrobocie w Polsce spadło z 5,1% w maju 2017 roku do 3,8% w maju 2018 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 17,2% do 15,1%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej było na Malcie – 4,8%, w Niemczech – 6,1% i w Estonii – 6,8% (w kwietniu). Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia było w Grecji – 43,2% (w marcu), w Hiszpanii – 33,8% oraz we Włoszech – 31,9%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od maja 2017 roku do maja 2018 roku spadło z 7,5% do 6,7%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 8,0% do 7,3%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W maju bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 3,8% (rok wcześniej 4,3%).

Piotr Szumlewicz

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

19 lipca:

1893 - W Bagdadi (Gruzja) urodził się Włodzimierz Majakowski, wybitny radziecki poeta i dramatopisarz futurystyczny.

1926 - Urodził się Tadeusz Kowalik, polski ekonomista, działacz społeczny.

1936 - Hiszpania: Powstanie lewicowego rządu Jose Girala. Frankiści odrzucilipropozycję rozejmu i powołania rządu, w którym reprezentowane byłyby wszystkie partie. Rząd wydał broń organizacjom rewolucyjnym. Stłumiono bunty wojska w Madrycie i Barcelonie.

1963 - USA: Prezydent J. F. Kennedy przesłał do Kongresu projekt ustawy o prawach obywatelskich proponujący federalną opiekę dla Afroamerykanów chcących zagłosować, zrobić zakupy, zjeść poza domem i pragnących być kształconymi na równych zasadach z białymi.

1967 - W Paryżu zmarł Aleksander Wat, jeden z twórców polskiego futuryzmu, redaktor "Miesięcznika Literackiego".

1979 - Nikaragua: Lewicowi partyzanci z FSLN (sandiniści) wkroczyli do stolicy kraju, Managui.

1984 - Francja: Komuniści wycofali poparcie dla prezydenta Françoisa Mitteranda.

1989 - Strajki pracowników PKS w całym kraju.