Nowy numer "Bez Dogmatu": Antykomunizm w Polsce

[2018-07-19 20:45:00]

Ukazał się 116. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Tematem wiodącym tego wydania jest antykomunizm odmieniany w polskim dyskursie politycznym przez wszystkie przypadki.

W dziale poświęconym temu zagadnieniu m.in. Michał Kozłowski pokazuje, w jaki sposób antykomunizm tworzy wspólną symboliczną przestrzeń dla wszystkich stron politycznego sporu we współczesnej Polsce; Tymoteusz Kochan wyjaśnia, dlaczego antykomunizm w retoryce partii rządzącej przybrał ostatnio formę antymarksizmu; Tomasz Jativa analizuje przyczyny i konsekwencje wykluczenia radykalnej lewicy z dyskursu politycznego; a Michał Kowalczyk opisuje, jak „dekomunizacja”, mająca na celu wymazanie pamięci historycznej lewicy, paradoksalnie spowodowała jej przywrócenie.

Z kolei w dziale politycznym m.in. Piotr Szumlewicz dokonuje rewizji PiS-owskich wizji gospodarczych, zestawiając założenia wielkich rządowych projektów z ich nader skromnymi realizacjami; Rafał Bakalarczyk udowadnia, że wbrew pokutującemu (również na lewicy) mitowi o przełomie w polityce społecznej, dokonanym przez PiS, partia rządząca kontynuuje w tym obszarze programy zainicjowane przez swoich poprzedników; natomiast Sebastian Słowiński zastanawia się, jak dobrze protestować.

W numerze znajdą Państwo także ciekawe teksty historyczne, m.in. Wanda Tycner, w latach 1971-77 redaktorka naczelna czasopisma "Kobiety całego świata", organu prasowego Światowej Demokratycznej Federacji Kobiet, w rozmowie z Agnieszką Mrozik przywołuje zapomniane wątki ruchu kobiecego w Polsce Ludowej i na arenie międzynarodowej; zaś Dawid Kański analizuje przyczyny upadku PRL. Ponadto polecamy fragment nieopublikowanej jeszcze książki Teresy Święćkowskiej Kochani krwiopijce. Własność literacka i prawo autorskie w dziewiętnastowiecznej Polsce.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

18 lutego:

1879 - Urodził się Konstanty Krzeczkowski, polski działacz socjalistyczny.

1883 - Urodził się Nikos Kazantzakis, grecki powieściopisarz, poeta, dramaturg, tłumacz i myśliciel o lewicowych poglądach; najczęściej tłumaczony grecki autor.

1931 - Urodziła się Toni Morrison, afroamerykańska powieściopisarka i eseistka, laureatka Nagrody Nobla (1993), feministka.

1932 - Początek strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego i Chrzanowskiego, w starciach z policją zginęło 4 robotników.

1946 - W Warszawie rozpoczęła działalność Centralna Szkoła Partyjna PPS.

1993 - Na Górnym Śląsku odbył się 24-godzinny strajk ostrzegawczy przeciwko planowi zlikwidowania możliwości wspólnego opatkowania się małżonków.