Nowy numer "Bez Dogmatu": Antykomunizm w Polsce

[2018-07-19 20:45:00]

Ukazał się 116. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Tematem wiodącym tego wydania jest antykomunizm odmieniany w polskim dyskursie politycznym przez wszystkie przypadki.

W dziale poświęconym temu zagadnieniu m.in. Michał Kozłowski pokazuje, w jaki sposób antykomunizm tworzy wspólną symboliczną przestrzeń dla wszystkich stron politycznego sporu we współczesnej Polsce; Tymoteusz Kochan wyjaśnia, dlaczego antykomunizm w retoryce partii rządzącej przybrał ostatnio formę antymarksizmu; Tomasz Jativa analizuje przyczyny i konsekwencje wykluczenia radykalnej lewicy z dyskursu politycznego; a Michał Kowalczyk opisuje, jak „dekomunizacja”, mająca na celu wymazanie pamięci historycznej lewicy, paradoksalnie spowodowała jej przywrócenie.

Z kolei w dziale politycznym m.in. Piotr Szumlewicz dokonuje rewizji PiS-owskich wizji gospodarczych, zestawiając założenia wielkich rządowych projektów z ich nader skromnymi realizacjami; Rafał Bakalarczyk udowadnia, że wbrew pokutującemu (również na lewicy) mitowi o przełomie w polityce społecznej, dokonanym przez PiS, partia rządząca kontynuuje w tym obszarze programy zainicjowane przez swoich poprzedników; natomiast Sebastian Słowiński zastanawia się, jak dobrze protestować.

W numerze znajdą Państwo także ciekawe teksty historyczne, m.in. Wanda Tycner, w latach 1971-77 redaktorka naczelna czasopisma "Kobiety całego świata", organu prasowego Światowej Demokratycznej Federacji Kobiet, w rozmowie z Agnieszką Mrozik przywołuje zapomniane wątki ruchu kobiecego w Polsce Ludowej i na arenie międzynarodowej; zaś Dawid Kański analizuje przyczyny upadku PRL. Ponadto polecamy fragment nieopublikowanej jeszcze książki Teresy Święćkowskiej Kochani krwiopijce. Własność literacka i prawo autorskie w dziewiętnastowiecznej Polsce.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1893 - USA: Krach na giełdzie nowojorskiej.

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).