Nowy numer "Bez Dogmatu": Antykomunizm w Polsce

[2018-07-19 20:45:00]

Ukazał się 116. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Tematem wiodącym tego wydania jest antykomunizm odmieniany w polskim dyskursie politycznym przez wszystkie przypadki.

W dziale poświęconym temu zagadnieniu m.in. Michał Kozłowski pokazuje, w jaki sposób antykomunizm tworzy wspólną symboliczną przestrzeń dla wszystkich stron politycznego sporu we współczesnej Polsce; Tymoteusz Kochan wyjaśnia, dlaczego antykomunizm w retoryce partii rządzącej przybrał ostatnio formę antymarksizmu; Tomasz Jativa analizuje przyczyny i konsekwencje wykluczenia radykalnej lewicy z dyskursu politycznego; a Michał Kowalczyk opisuje, jak „dekomunizacja”, mająca na celu wymazanie pamięci historycznej lewicy, paradoksalnie spowodowała jej przywrócenie.

Z kolei w dziale politycznym m.in. Piotr Szumlewicz dokonuje rewizji PiS-owskich wizji gospodarczych, zestawiając założenia wielkich rządowych projektów z ich nader skromnymi realizacjami; Rafał Bakalarczyk udowadnia, że wbrew pokutującemu (również na lewicy) mitowi o przełomie w polityce społecznej, dokonanym przez PiS, partia rządząca kontynuuje w tym obszarze programy zainicjowane przez swoich poprzedników; natomiast Sebastian Słowiński zastanawia się, jak dobrze protestować.

W numerze znajdą Państwo także ciekawe teksty historyczne, m.in. Wanda Tycner, w latach 1971-77 redaktorka naczelna czasopisma "Kobiety całego świata", organu prasowego Światowej Demokratycznej Federacji Kobiet, w rozmowie z Agnieszką Mrozik przywołuje zapomniane wątki ruchu kobiecego w Polsce Ludowej i na arenie międzynarodowej; zaś Dawid Kański analizuje przyczyny upadku PRL. Ponadto polecamy fragment nieopublikowanej jeszcze książki Teresy Święćkowskiej Kochani krwiopijce. Własność literacka i prawo autorskie w dziewiętnastowiecznej Polsce.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

Ekologiczna katastrofa: Wrocław - Polska - Europa - świat
Wrocław, "Tajne Komplety", Przejście Garncarskie 2
24.10.2019 godz. 17.30.
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

22 października:

1887 - W Portland urodził się John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1923 - Początek kilkunastudniowego strajku kolejarzy krakowskich.

1923 - W Hamburgu wybuchło powstanie robotnicze pod przywództwem KPD.

1929 - James Scullin został premierem laburzystowskiego rządu Australii.

1936 - W Hiszpanii utworzono Brygady Międzynarodowe.

1964 - Jean-Paul Sartre uhonorowany literacką Nagrodę Nobla.

1971 - W Holandii powstała Partia Socjalistyczna (SP).

1983 - W RFN ponad milion osób wzięło udział w protestach przeciwko zbrojeniom atomowym.

1990 - W Paryżu zmarł Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1993 - Powstała Partia Komunistów Republiki Mołdawii.

2000 - Tunezja zerwała stosunki dyplomatyczne z Izraelem w proteście przeciw stosowaniu przemocy wobec Palestyńczyków.

2011 - Założono centrolewicową partię polityczną Pozytywna Słowenia.

2017 - Słowenia: I tura wyborów prezydenckich. Do II tury przeszli: ubiegający się o reelekcję Borut Pahor i Marjan Šarec.