GUS: Stopa bezrobocia wynosi 5,9%

[2018-07-26 13:24:41]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w czerwcu 2018 r. Wynika z nich, że pod koniec czerwca stopa bezrobocia wyniosła 5,9% i w porównaniu do czerwca 2017 r. spadła o 1,1 pkt. proc., a w porównaniu do maja 2018 r. spadła o 0,2 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec czerwca zarejestrowanych było 967,9 tys. bezrobotnych, czyli o 183,7 tys. mniej niż rok wcześniej i o 34,3 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

W czerwca bez prawa do zasiłku było 85,0% bezrobotnych, czyli o 0,3 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 10,0%, kujawsko-pomorskim – 8,9%, podkarpackim – 8,7%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 3,3%, śląskie – 4,5%, małopolskie – 4,8%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 23,4%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) i łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – po 19,9%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,3%, w powiecie wolsztyńskim (woj. wielkopolskie) – 1,4% i powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – 1,5%.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

14 sierpnia:

1912 - Rozpoczęła się interwencja wojskowa USA w Nikaragui.

1919 - Strajk 140 tys. polskich robotników na Górnym Śląsku, poprzedzający wybuch zbrojnego powstania.

1947 - Pakistan uzyskał niepodległość.

1955 - W Warszawie zakończył się V Światowy Festiwal Młodzieży i Studentów.

1956 - Zmarł Bertolt Brecht, niemiecki pisarz, dramaturg, poeta, teoretyk teatru, inscenizator.

1958 - Zmarł Frédéric Joliot-Curie, francuski fizyk, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii, członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

1980 - Rozpoczęły się strajki na Wybrzeżu. Stanęła Stocznia Gdańska.