Wenezuela: Nieudany zamach na prezydenta Maduro

[2018-08-05 10:10:17]

Podczas parady wojskowej w Caracas prezydent Nicolás Maduro został zaatakowany przy użyciu dwóch dronów wypełnionych materiałami wybuchowymi.

Uroczystości były poświęcone 81. rocznicy Boliwariańskiej Gwardii Narodowej Wenezueli. W trakcie przemówienia prezydenta eksplodowały dwa ładunki wybuchowe umieszczone na dwóch dronach. Jeden ze świadków zamachu mówił o dwóch eksplozjach. Obrażenia odniosło siedmiu żołnierzy Gwardii Narodowej. Sam Maduro wyszedł z zamachu bez szwanku.

Źródło w policji poinformowało, że dron, który podleciał do trybuny, na której przemawiał Maduro, udało się zestrzelić.

Minister komunikacji Jorge Rodriguez poinformował, że prezydent wrócił już do swoich obowiązków i jest w kontakcie z najważniejszymi urzędnikami państwowymi oraz dowództwem armii w celu wyjaśnienia okoliczności zamachu.

To był atak na moje życie. Dzisiaj próbowano mnie zabić. Nie mam wątpliwości, że za tym atakiem kryje się nazwisko Juana Manuela Santosa – oświadczył Maduro w państwowej telewizji. Pierwsze wyniki śledztwa wskazują, że źródło finansowania tego zamachu znajduje się w Stanach Zjednoczonych, na Florydzie. Dlatego poprosiłem o pomoc prezydenta Donalda Trumpa. Mam nadzieję, że jest on gotów walczyć z terrorystami – dodał.

Władze Kolumbii określiły te oskarżenia mianem absurdalnych. Tamtejsze MSZ wydało oświadczenie, odrzucając wszystkie zarzuty wobec prezydenta tego kraju.

Prokuratura wszczęła już śledztwo w tej sprawie.Prezes Sądu Najwyższego Michael Moreno nazwał atak na Maduro aktem terrorystycznym.

Do przeprowadzenia zamachu na prezydenta przyznała się grupa opozycyjna, nazywająca siebie „Narodowym Ruchem Żołnierzy w Koszulach". Powstała ona w 2014 r. i związana była z policyjnym pilotem CICPC Óscarem Pérezem, który 27 czerwca 2017 r. porwał śmigłowiec i ostrzelał budynek Sądu Najwyższego.

wch

fot. Wikimedia Commons

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.