Wenezuela: Nieudany zamach na prezydenta Maduro

[2018-08-05 10:10:17]

Podczas parady wojskowej w Caracas prezydent Nicolás Maduro został zaatakowany przy użyciu dwóch dronów wypełnionych materiałami wybuchowymi.

Uroczystości były poświęcone 81. rocznicy Boliwariańskiej Gwardii Narodowej Wenezueli. W trakcie przemówienia prezydenta eksplodowały dwa ładunki wybuchowe umieszczone na dwóch dronach. Jeden ze świadków zamachu mówił o dwóch eksplozjach. Obrażenia odniosło siedmiu żołnierzy Gwardii Narodowej. Sam Maduro wyszedł z zamachu bez szwanku.

Źródło w policji poinformowało, że dron, który podleciał do trybuny, na której przemawiał Maduro, udało się zestrzelić.

Minister komunikacji Jorge Rodriguez poinformował, że prezydent wrócił już do swoich obowiązków i jest w kontakcie z najważniejszymi urzędnikami państwowymi oraz dowództwem armii w celu wyjaśnienia okoliczności zamachu.

To był atak na moje życie. Dzisiaj próbowano mnie zabić. Nie mam wątpliwości, że za tym atakiem kryje się nazwisko Juana Manuela Santosa – oświadczył Maduro w państwowej telewizji. Pierwsze wyniki śledztwa wskazują, że źródło finansowania tego zamachu znajduje się w Stanach Zjednoczonych, na Florydzie. Dlatego poprosiłem o pomoc prezydenta Donalda Trumpa. Mam nadzieję, że jest on gotów walczyć z terrorystami – dodał.

Władze Kolumbii określiły te oskarżenia mianem absurdalnych. Tamtejsze MSZ wydało oświadczenie, odrzucając wszystkie zarzuty wobec prezydenta tego kraju.

Prokuratura wszczęła już śledztwo w tej sprawie.Prezes Sądu Najwyższego Michael Moreno nazwał atak na Maduro aktem terrorystycznym.

Do przeprowadzenia zamachu na prezydenta przyznała się grupa opozycyjna, nazywająca siebie „Narodowym Ruchem Żołnierzy w Koszulach". Powstała ona w 2014 r. i związana była z policyjnym pilotem CICPC Óscarem Pérezem, który 27 czerwca 2017 r. porwał śmigłowiec i ostrzelał budynek Sądu Najwyższego.

wch

fot. Wikimedia Commons

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

25 kwietnia:

1947 - Założono Robotniczą Spółdzielnię Wydawniczą „Prasa” .

1974 - W Portugalii postępowi oficerowie skupieni wokół Ruchu Sił Zbrojnych dokonali zamachu stanu, w wyniku którego obalono rządy dyktatorskie (tzw. rewolucja goździków).

1975 - W Portugalii Partia Socjalistyczna wygrała wybory do Zgromadzenia Narodowego.

1981 - 45 robotników zostało napromieniowanych podczas remontu w japońskiej elektrowni atomowej w mieście Tsuruga.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2005 - Socjaldemokrata Jiří Paroubek został premierem Czech.

2009 - Socjaldemokraci i Zieloni wygrali przedterminowe wybory parlamentarne na Islandii.