GUS o średnim wynagrodzeniu w sektorze przedsiębiorstw

[2018-08-25 00:14:43]

Dane GUS radykalnie odbiegają od dochodów setek tysięcy polskich pracowników. Warto pamiętać, że comiesięczne raporty GUS nie uwzględniają pracowników zatrudnionych w mikroprzedsiębiorstwach, gdzie w 2016 roku średnie wynagrodzenie wynosiło zaledwie 2577 zł brutto. Ponadto około 2/3 pracowników zarabia poniżej średniej, a półtora roku temu mediana wynagrodzeń wynosiła jedynie 3511 zł brutto, czyli 2512 zł netto. Trudno też w kontekście szybkiego wzrostu płac zrozumieć, dlaczego rząd wciąż nie chce zgodzić się na wzrost wynagrodzeń w budżetówce ani na znacząco wyższy od zawartego w ustawie wzrost płacy minimalnej.

Piotr Szumlewicz

Główny Urząd Statystyczny ogłosił dane na temat przeciętnych miesięcznych wynagrodzeń w sektorze przedsiębiorstw, w których liczba pracujących przekracza 9 osób. Dane dotyczą lipca 2018 r. Wynika z nich, że w ubiegłym miesiącu średnie wynagrodzenie wynosiło 4825 zł, czyli 3429 netto.

Jednocześnie GUZ informuje, że średnia płaca w lipcu była o 7,2% wyższa niż rok wcześniej oraz o 0,5 niższa niż miesiąc wcześniej. W ujęciu realnym, po skorygowaniu o zmiany cen, wynagrodzenia w firmach wzrosły w lipcu o 5,1% rok do roku wobec 5,5% w czerwcu.

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.