GUS o średnim wynagrodzeniu w sektorze przedsiębiorstw

[2018-08-25 00:14:43]

Dane GUS radykalnie odbiegają od dochodów setek tysięcy polskich pracowników. Warto pamiętać, że comiesięczne raporty GUS nie uwzględniają pracowników zatrudnionych w mikroprzedsiębiorstwach, gdzie w 2016 roku średnie wynagrodzenie wynosiło zaledwie 2577 zł brutto. Ponadto około 2/3 pracowników zarabia poniżej średniej, a półtora roku temu mediana wynagrodzeń wynosiła jedynie 3511 zł brutto, czyli 2512 zł netto. Trudno też w kontekście szybkiego wzrostu płac zrozumieć, dlaczego rząd wciąż nie chce zgodzić się na wzrost wynagrodzeń w budżetówce ani na znacząco wyższy od zawartego w ustawie wzrost płacy minimalnej.

Piotr Szumlewicz

Główny Urząd Statystyczny ogłosił dane na temat przeciętnych miesięcznych wynagrodzeń w sektorze przedsiębiorstw, w których liczba pracujących przekracza 9 osób. Dane dotyczą lipca 2018 r. Wynika z nich, że w ubiegłym miesiącu średnie wynagrodzenie wynosiło 4825 zł, czyli 3429 netto.

Jednocześnie GUZ informuje, że średnia płaca w lipcu była o 7,2% wyższa niż rok wcześniej oraz o 0,5 niższa niż miesiąc wcześniej. W ujęciu realnym, po skorygowaniu o zmiany cen, wynagrodzenia w firmach wzrosły w lipcu o 5,1% rok do roku wobec 5,5% w czerwcu.

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

15 lutego:

1910 - Urodziła się Irena Sendlerowa, działaczka społeczna związana z ruchem socjalistycznym. Uratowała 2,5 tys. żydowskich dzieci z warszawskiego getta. Uhonorowana tytułem Sprawiedliwa Wśród Narodów Świata.

1977 - Socjaldemokraci wygrali wybory parlamentarne w Danii.

1979 - W wyniku wybuchu gazu w warszawskiej Rotundzie zginęło 49 osób, ponad 100 zostało rannych.

1982 - Agatha Barbara z Partii Pracy została pierwszą kobietą-prezydentem Malty.

1989 - Ostatnie oddziały armii radzieckiej opuściły Afganistan.

1999 - Kurdyjski przywódca Abdullah Öcalan został ujęty przez Turków.

2003 - Przeciwko inwazji na Irak protestowano w 600 miastach na całym świecie. W tym największym w dziejach proteście antywojennym wzięło udział łącznie 8-30 mln ludzi.

2009 - W Wenezueli 54,4% głosujących w referendum opowiedziało się za zniesieniem limitu dwóch kadencji dla prezydenta.

2017 - Zmarła Alicja Jaszczuk, dziennikarka publikująca pod panieńskim nazwiskiem Alicja Stypuła, działaczka organizacji lewicowych i świeckich.

2018 - Khadga Prasad Oli z Komunistycznej Partii Nepalu został po raz drugi premierem.