Hiszpania: Centrolewicowy rząd zadekretował przeniesienie zwłok gen. Franco

[2018-08-25 18:15:06]

Rząd podjął decyzję, która była "pilna", i o którą "wielokrotnie prosiła ONZ" - stwierdziła po jego posiedzeniu wicepremier Carmen Calvo. Wyjaśniła, że jeśli nie zrobi tego rodzina byłego dyktatora, gabinet premiera Pedra Sancheza znajdzie mu nowe "godne miejsce pochówku".

Według źródeł w Hiszpańskiej Socjalistycznej Partii Robotniczej (PSOE) rząd planuje przeniesienie zwłok gen. Franco do końca września br. Gabinet Sancheza odmawia jednak podania konkretnej daty ekshumacji zwłok generała.

Dekret będzie musiał uzyskać jeszcze zgodę hiszpańskiego Kongresu Deputowanych. Do jego przyjęcia wystarczy jednak zwykła większość. Co prawda w 350-osobowej izbie niższej hiszpańskiego parlamentu PSOE ma jedynie 84 deputowanych, ale plan przeniesienia zwłok Franco poparło już m.in. Unidos Podemos i Republikańska Lewica Katalonii (ERC). Z kolei władze liberalnego Ciudadanos zapowiedziały, że wstrzymają się od głosu. Przeciwna przeniesieniu zwłok Franco jest rządząca do niedawna w Hiszpanii konserwatywna Partia Ludowa (PP).

Ewentualne przeniesienie zwłok nie będzie łatwe, ponieważ grób dyktatora znajduje się wewnątrz bazyliki w Dolinie Poległych (Valle de los Caídos). Sekretariat arcybiskupa Madrytu kard. Carlosa Osoro poinformował, iż bez zgody rodziny Franco nie będzie możliwa ekshumacja.

Zapowiedź ekshumacji Franco była jednym z pierwszych planów rządzącego krajem od czerwca Sancheza. Premier wskazywał, że będzie dążył do usunięcia zwłok dyktatora w sposób "polubowny". Zaznaczył, że grób Franco w miejscu pochówku ofiar zapoczątkowanej przez niego wojny z lat 1936-39 narusza godność zmarłych i ich rodzin.

W Dolinie Poległych pochowanych zostało blisko 34 tys. ofiar hiszpańskiej wojny domowej, zarówno przeciwników, jak i zwolenników Republiki. Budowę mauzoleum zadekretował Franco 1 kwietnia 1940 r. - w pierwszą rocznicę zakończenia wojny domowej. Prace trwały do 1959. Mauzoleum zostało wykonane głównie rękami 20 tys. więźniów, w tym politycznych. W myśl polityki "pojednania" każdy dzień pracy oznaczał skrócenie wyroku o dwa dni, zaś za rok pracy darowano 10 lat więzienia.

W kwietniu br. przeniesiono stamtąd ciała czterech osób. Wydarzenie to było efektem bezprecedensowej zgody sądu na prośbę rodzin wnioskujących o zmianę miejsca pochówku.

W lipcu i sierpniu w Dolinie Poległych doszło do kilku, licznych manifestacji zwolenników frankizmu, sprzeciwiających się usunięciu zwłok generała z terenu mauzoleum.

wch

fot. Wikimedia Commons

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

15 lutego:

1910 - Urodziła się Irena Sendlerowa, działaczka społeczna związana z ruchem socjalistycznym. Uratowała 2,5 tys. żydowskich dzieci z warszawskiego getta. Uhonorowana tytułem Sprawiedliwa Wśród Narodów Świata.

1977 - Socjaldemokraci wygrali wybory parlamentarne w Danii.

1979 - W wyniku wybuchu gazu w warszawskiej Rotundzie zginęło 49 osób, ponad 100 zostało rannych.

1982 - Agatha Barbara z Partii Pracy została pierwszą kobietą-prezydentem Malty.

1989 - Ostatnie oddziały armii radzieckiej opuściły Afganistan.

1999 - Kurdyjski przywódca Abdullah Öcalan został ujęty przez Turków.

2003 - Przeciwko inwazji na Irak protestowano w 600 miastach na całym świecie. W tym największym w dziejach proteście antywojennym wzięło udział łącznie 8-30 mln ludzi.

2009 - W Wenezueli 54,4% głosujących w referendum opowiedziało się za zniesieniem limitu dwóch kadencji dla prezydenta.

2017 - Zmarła Alicja Jaszczuk, dziennikarka publikująca pod panieńskim nazwiskiem Alicja Stypuła, działaczka organizacji lewicowych i świeckich.

2018 - Khadga Prasad Oli z Komunistycznej Partii Nepalu został po raz drugi premierem.