Hiszpania: Centrolewicowy rząd zadekretował przeniesienie zwłok gen. Franco

[2018-08-25 18:15:06]

Rząd podjął decyzję, która była "pilna", i o którą "wielokrotnie prosiła ONZ" - stwierdziła po jego posiedzeniu wicepremier Carmen Calvo. Wyjaśniła, że jeśli nie zrobi tego rodzina byłego dyktatora, gabinet premiera Pedra Sancheza znajdzie mu nowe "godne miejsce pochówku".

Według źródeł w Hiszpańskiej Socjalistycznej Partii Robotniczej (PSOE) rząd planuje przeniesienie zwłok gen. Franco do końca września br. Gabinet Sancheza odmawia jednak podania konkretnej daty ekshumacji zwłok generała.

Dekret będzie musiał uzyskać jeszcze zgodę hiszpańskiego Kongresu Deputowanych. Do jego przyjęcia wystarczy jednak zwykła większość. Co prawda w 350-osobowej izbie niższej hiszpańskiego parlamentu PSOE ma jedynie 84 deputowanych, ale plan przeniesienia zwłok Franco poparło już m.in. Unidos Podemos i Republikańska Lewica Katalonii (ERC). Z kolei władze liberalnego Ciudadanos zapowiedziały, że wstrzymają się od głosu. Przeciwna przeniesieniu zwłok Franco jest rządząca do niedawna w Hiszpanii konserwatywna Partia Ludowa (PP).

Ewentualne przeniesienie zwłok nie będzie łatwe, ponieważ grób dyktatora znajduje się wewnątrz bazyliki w Dolinie Poległych (Valle de los Caídos). Sekretariat arcybiskupa Madrytu kard. Carlosa Osoro poinformował, iż bez zgody rodziny Franco nie będzie możliwa ekshumacja.

Zapowiedź ekshumacji Franco była jednym z pierwszych planów rządzącego krajem od czerwca Sancheza. Premier wskazywał, że będzie dążył do usunięcia zwłok dyktatora w sposób "polubowny". Zaznaczył, że grób Franco w miejscu pochówku ofiar zapoczątkowanej przez niego wojny z lat 1936-39 narusza godność zmarłych i ich rodzin.

W Dolinie Poległych pochowanych zostało blisko 34 tys. ofiar hiszpańskiej wojny domowej, zarówno przeciwników, jak i zwolenników Republiki. Budowę mauzoleum zadekretował Franco 1 kwietnia 1940 r. - w pierwszą rocznicę zakończenia wojny domowej. Prace trwały do 1959. Mauzoleum zostało wykonane głównie rękami 20 tys. więźniów, w tym politycznych. W myśl polityki "pojednania" każdy dzień pracy oznaczał skrócenie wyroku o dwa dni, zaś za rok pracy darowano 10 lat więzienia.

W kwietniu br. przeniesiono stamtąd ciała czterech osób. Wydarzenie to było efektem bezprecedensowej zgody sądu na prośbę rodzin wnioskujących o zmianę miejsca pochówku.

W lipcu i sierpniu w Dolinie Poległych doszło do kilku, licznych manifestacji zwolenników frankizmu, sprzeciwiających się usunięciu zwłok generała z terenu mauzoleum.

wch

fot. Wikimedia Commons

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

24 września:

1856 - Urodził się Ludwik Waryński, działacz i ideolog polskiego ruchu socjalistycznego, publicysta. Współtwórca pierwszych kółek socjalistycznych w Królestwie Polskim oraz kas oporu. Współtwórca I Proletariatu.

1920 - Zmarła Inessa Armand, rosyjska komunistka pochodzenia francuskiego.

1922 - W wyborach do Sejmu Śląskiego I kadencji PPS uzyskała 17 proc. głosów.

1927 - Sąd Partyjny PPS wykluczył Jędrzeja Moraczewskiego z partii za jego udział w rządzie Józefa Piłsudskiego.

1938 - Rada Naczelna PPS skrytykowała politykę rządu polskiego względem Czechosłowacji.

2004 - Zmarła Françoise Sagan, francuska pisarka, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

2005 - W wypadku samochodowym zginął Daniel Podrzycki. W latach 1989-92 działacz i współzałożyciel NSZZ "Solidarność 80". Założyciel Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" oraz Polskiej Partii Pracy i ich długoletni przewodniczący.