Wniosek do ABW o zbadanie nieprawidłowości w PLL LOT

[2018-08-28 11:34:12]

Sytuacja w PLL LOT pokazuje najgorsze patologie polskiego rynku pracy: umowy śmieciowe, nagonki na związki zawodowe, kombinacje zarządu w celu obniżenia kosztów funkcjonowania firmy, cięcia na procedurach bezpieczeństwa.

Polityka zarządu PLL LOT odsłania też antypracownicze i antyzwiązkowe oblicze rządu Prawa i Sprawiedliwości. PLL LOT jest spółką, nad którą bezpośredni nadzór sprawuje premier. Mimo to rząd od wielu miesięcy nie interweniuje i nie robi nic, aby wyeliminować patologie w firmie, choć pracownicy mówią wprost, że tak źle jak teraz w PLL LOT jeszcze nie było. To nie jest dobra zmiana.

Piotr Szumlewicz

27 sierpnia w Warszawie odbyło się posiedzenie Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego na Mazowszu. Kluczowym tematem spotkania była sytuacja w Polskich Liniach Lotniczych LOT. Kwestia była dyskutowana na wniosek przewodniczącego mazowieckich struktur OPZZ, Piotra Szumlewicza.

W dyskusji głos zabrali m.in. liderzy zrzeszonych w OPZZ Związku Zawodowego Pilotów Komunikacyjnych PLL LOT oraz Związku Zawodowego Personelu Pokładowego i Lotniczego, przedstawiciele Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej i Państwowej Inspekcji Pracy, wojewoda mazowiecki Zdzisław Sipiera, marszałek Adam Struzik oraz Piotr Szumlewicz.

Związkowcy wskazywali na łamanie praw pracowniczych przez zarząd firmy i regularną nagonkę przeciw działającym w PLL LOT związkom zawodowym. Powoływali się na oceny Państwowej Inspekcji Pracy, która orzekła, że zwolnienie z pracy liderki największego związku w PLL LOT, Moniki Żelazik było niezgodne z prawem i że spółka córka PLL LOT – LOT Crew funkcjonuje nielegalnie, ponieważ jest niezarejestrowaną agencją pracy. Wskazali też, że firma masowo zatrudnia pracowników w ramach samozatrudnienia, chociaż zgodnie z artykułem 22 Kodeksu Pracy powinna wszystkich pracowników zatrudniać etatowo. W dyskusji związkowcy wskazali też na przypadki zastraszania organizacji związkowych, w tym grożenie im procesami sądowymi oraz wysokimi karami za samo wyrażanie woli strajku i za krytykę polityki zarządu firmy. Przewodniczący Związku Zawodowego Pilotów Komunikacyjnych Adam Rzeszot szczegółowo opisał też uchybienia w procedurach bezpieczeństwa w PLL LOT, za co jego zdaniem odpowiada zarząd firmy. Z jego słów wynikało, że poziom bezpieczeństwa podróży w samolotach PLL LOT znacznie obniżył się i są naciski na pilotów, aby latali nawet wtedy, gdy lot nie powinien odbyć się z powodu usterek technicznych. Fakty przedstawione przez związkowców były tak szokujące, że wielu członków WRDS zgodziło się, że korzystanie z usług PLL LOT może stanowić zagrożenie dla życia podróżnych.

Podsumowując dyskusję, marszałek Adam Struzik zgodził się z wnioskiem Piotra Szumlewicza, aby o sprawie poinformować Agencję Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz raz jeszcze zwrócić się do premiera, Mateusza Morawieckiego o pilną interwencję. W związku z tym w najbliższych dniach stenogramy z posiedzenia WRDS trafią do ABW i premiera.

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.