Wniosek do ABW o zbadanie nieprawidłowości w PLL LOT

[2018-08-28 11:34:12]

Sytuacja w PLL LOT pokazuje najgorsze patologie polskiego rynku pracy: umowy śmieciowe, nagonki na związki zawodowe, kombinacje zarządu w celu obniżenia kosztów funkcjonowania firmy, cięcia na procedurach bezpieczeństwa.

Polityka zarządu PLL LOT odsłania też antypracownicze i antyzwiązkowe oblicze rządu Prawa i Sprawiedliwości. PLL LOT jest spółką, nad którą bezpośredni nadzór sprawuje premier. Mimo to rząd od wielu miesięcy nie interweniuje i nie robi nic, aby wyeliminować patologie w firmie, choć pracownicy mówią wprost, że tak źle jak teraz w PLL LOT jeszcze nie było. To nie jest dobra zmiana.

Piotr Szumlewicz

27 sierpnia w Warszawie odbyło się posiedzenie Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego na Mazowszu. Kluczowym tematem spotkania była sytuacja w Polskich Liniach Lotniczych LOT. Kwestia była dyskutowana na wniosek przewodniczącego mazowieckich struktur OPZZ, Piotra Szumlewicza.

W dyskusji głos zabrali m.in. liderzy zrzeszonych w OPZZ Związku Zawodowego Pilotów Komunikacyjnych PLL LOT oraz Związku Zawodowego Personelu Pokładowego i Lotniczego, przedstawiciele Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej i Państwowej Inspekcji Pracy, wojewoda mazowiecki Zdzisław Sipiera, marszałek Adam Struzik oraz Piotr Szumlewicz.

Związkowcy wskazywali na łamanie praw pracowniczych przez zarząd firmy i regularną nagonkę przeciw działającym w PLL LOT związkom zawodowym. Powoływali się na oceny Państwowej Inspekcji Pracy, która orzekła, że zwolnienie z pracy liderki największego związku w PLL LOT, Moniki Żelazik było niezgodne z prawem i że spółka córka PLL LOT – LOT Crew funkcjonuje nielegalnie, ponieważ jest niezarejestrowaną agencją pracy. Wskazali też, że firma masowo zatrudnia pracowników w ramach samozatrudnienia, chociaż zgodnie z artykułem 22 Kodeksu Pracy powinna wszystkich pracowników zatrudniać etatowo. W dyskusji związkowcy wskazali też na przypadki zastraszania organizacji związkowych, w tym grożenie im procesami sądowymi oraz wysokimi karami za samo wyrażanie woli strajku i za krytykę polityki zarządu firmy. Przewodniczący Związku Zawodowego Pilotów Komunikacyjnych Adam Rzeszot szczegółowo opisał też uchybienia w procedurach bezpieczeństwa w PLL LOT, za co jego zdaniem odpowiada zarząd firmy. Z jego słów wynikało, że poziom bezpieczeństwa podróży w samolotach PLL LOT znacznie obniżył się i są naciski na pilotów, aby latali nawet wtedy, gdy lot nie powinien odbyć się z powodu usterek technicznych. Fakty przedstawione przez związkowców były tak szokujące, że wielu członków WRDS zgodziło się, że korzystanie z usług PLL LOT może stanowić zagrożenie dla życia podróżnych.

Podsumowując dyskusję, marszałek Adam Struzik zgodził się z wnioskiem Piotra Szumlewicza, aby o sprawie poinformować Agencję Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz raz jeszcze zwrócić się do premiera, Mateusza Morawieckiego o pilną interwencję. W związku z tym w najbliższych dniach stenogramy z posiedzenia WRDS trafią do ABW i premiera.

22 lipca:

1879 - Urodził się Janusz Korczak, pisarz, pedagog, działacz społeczny. Prekursor walki o prawa dziecka. Zgładzony w Treblince, gdzie do końca pozostał ze swymi podopiecznymi.

1908 - W Londynie zmarł Randal Cremer, brytyjski lider związkowy, rzecznik arbitrażu międzynarodowego, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1903.

1919 - Przestała działać ostatnia w Polsce Rada Delegatów Robotniczych.

1944 - W Lublinie ogłoszono Manifest PKWN.

1946 - Urodził się Danny Glover, amerykański aktor, producent i reżyser o lewicowych poglądach.

1946 - Syjonistyczne organizacje Irgun i Lehi dokonały zamachu bombowego na hotel King David w Jerozolimie, w którym mieściła się brytyjska kwatera główna. Zginęło 91 osób, a 45 zostało rannych.

1974 - Na XXX-lecie PRL oddano Port Północny w Gdańsku i Trasę Łazienkowską w Warszawie.

1977 - Chiny: Deng Xiaoping został przywrócony do władzy.

1986 - Socjaldemokraci z PSOE wygrali wybory parlamentarne w Hiszpanii.

2005 - W londyńskim metrze został omyłkowo zastrzelony przez policję, wzięty za zamachowca, Brazylijczyk Jean Charles de Menezes.

2011 - Prawicowy ekstremista Anders Breivik dokonał zamachów na siedzibę premiera Norwegii w Oslo, w którym w wyniku wybuchu bomby zginęło 8 osób, a następnie na uczestników obozu młodzieżówki Norweskiej Partii Pracy na wyspie Utoya, gdzie zastrzelił 69 osób.