GUS: Stopa bezrobocia bez zmian

[2018-08-30 23:39:00]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w lipcu 2018 r. Wynika z nich, że pod koniec lipca stopa bezrobocia wyniosła 5,9% i w porównaniu do lipca 2017 r. spadła o 1,1 pkt. proc., a w porównaniu do czerwca 2018 r. nie zmieniła się.

W urzędach pracy na koniec czerwca zarejestrowanych było 961,8 tys. bezrobotnych, czyli o 178,2 tys. mniej niż rok wcześniej i o 6,1 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

W lipcu bez prawa do zasiłku było 84,9% bezrobotnych, czyli o 0,4 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 9,9% oraz kujawsko-pomorskim i podkarpackim – po 8,7%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 3,3%, śląskie – 4,5%, małopolskie i pomorskie – po 4,8%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 23,5%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 20,1% i łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 19,7%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) i powiecie wolsztyńskim (woj. wielkopolskie) – po 1,3% oraz powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – 1,5%.

Piotr Szumlewicz

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.