GUS: Stopa bezrobocia bez zmian

[2018-08-30 23:39:00]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w lipcu 2018 r. Wynika z nich, że pod koniec lipca stopa bezrobocia wyniosła 5,9% i w porównaniu do lipca 2017 r. spadła o 1,1 pkt. proc., a w porównaniu do czerwca 2018 r. nie zmieniła się.

W urzędach pracy na koniec czerwca zarejestrowanych było 961,8 tys. bezrobotnych, czyli o 178,2 tys. mniej niż rok wcześniej i o 6,1 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

W lipcu bez prawa do zasiłku było 84,9% bezrobotnych, czyli o 0,4 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 9,9% oraz kujawsko-pomorskim i podkarpackim – po 8,7%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 3,3%, śląskie – 4,5%, małopolskie i pomorskie – po 4,8%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 23,5%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 20,1% i łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 19,7%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) i powiecie wolsztyńskim (woj. wielkopolskie) – po 1,3% oraz powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – 1,5%.

Piotr Szumlewicz

5 lipca:

1811 - Kongres zwołany z inicjatywy Simóna Bolívara proklamował w Caracas pełną niezawisłość Wenezueli.

1844 - Powstanie tkaczy śląskich: w Bielawie 3000 tkaczy wdarło się na teren zakładów Christiana Gotloba Dieriga oraz do jego domu. W wyniku interwencji wojska zginęło 11 osób, a 24 zostały ranne.

1862 - Ukazał się pierwszy numer "Ruchu", organu prasowego stronnictwa czerwonych, na łamach którego nawoływano m.in. do utworzenia niepodzielonego na klasy narodu polskiego.

1886 - Urodził się Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.

1902 - Założenie Luksemburskiej Partii Socjaldemokratycznej.

1969 - Zmarł Walter Gropius, architekt modernistyczny, założyciel Bauhausu. Działał w lewicowej Radzie Sztuki Pracowniczej.

1982 - Algieria: W 20. rocznicę uzyskania niepodległości odsłonięto w Algierze Pomnik Chwały i Męczeństwa, zaprojektowany przez polskiego rzeźbiarza Mariana Koniecznego.

2015 - Grecy odrzucili w referendum porozumienie finansowe zaproponowane przez Komisję Europejską, Europejski Bank Centralny i Międzynarodowy Fundusz Walutowy.