GUS: Stopa bezrobocia bez zmian

[2018-08-30 23:39:00]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w lipcu 2018 r. Wynika z nich, że pod koniec lipca stopa bezrobocia wyniosła 5,9% i w porównaniu do lipca 2017 r. spadła o 1,1 pkt. proc., a w porównaniu do czerwca 2018 r. nie zmieniła się.

W urzędach pracy na koniec czerwca zarejestrowanych było 961,8 tys. bezrobotnych, czyli o 178,2 tys. mniej niż rok wcześniej i o 6,1 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

W lipcu bez prawa do zasiłku było 84,9% bezrobotnych, czyli o 0,4 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 9,9% oraz kujawsko-pomorskim i podkarpackim – po 8,7%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 3,3%, śląskie – 4,5%, małopolskie i pomorskie – po 4,8%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 23,5%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 20,1% i łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 19,7%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) i powiecie wolsztyńskim (woj. wielkopolskie) – po 1,3% oraz powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – 1,5%.

Piotr Szumlewicz

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

15 lutego:

1910 - Urodziła się Irena Sendlerowa, działaczka społeczna związana z ruchem socjalistycznym. Uratowała 2,5 tys. żydowskich dzieci z warszawskiego getta. Uhonorowana tytułem Sprawiedliwa Wśród Narodów Świata.

1977 - Socjaldemokraci wygrali wybory parlamentarne w Danii.

1979 - W wyniku wybuchu gazu w warszawskiej Rotundzie zginęło 49 osób, ponad 100 zostało rannych.

1982 - Agatha Barbara z Partii Pracy została pierwszą kobietą-prezydentem Malty.

1989 - Ostatnie oddziały armii radzieckiej opuściły Afganistan.

1999 - Kurdyjski przywódca Abdullah Öcalan został ujęty przez Turków.

2003 - Przeciwko inwazji na Irak protestowano w 600 miastach na całym świecie. W tym największym w dziejach proteście antywojennym wzięło udział łącznie 8-30 mln ludzi.

2009 - W Wenezueli 54,4% głosujących w referendum opowiedziało się za zniesieniem limitu dwóch kadencji dla prezydenta.

2017 - Zmarła Alicja Jaszczuk, dziennikarka publikująca pod panieńskim nazwiskiem Alicja Stypuła, działaczka organizacji lewicowych i świeckich.

2018 - Khadga Prasad Oli z Komunistycznej Partii Nepalu został po raz drugi premierem.